Pénzügy

Amerikai álommunkahelyre ösztöndíjjal

Egyelőre még csak két és félszeres a túljelentkezés arra a Magyarországon egyedülálló ösztöndíjra, amely amerikai vállalatoknál biztosít szakmai gyakorlatot. A kint kapott állások egy amerikai számára is álomnak számítanának.

Boston Consulting Group, Exxon Mobil, NASA, U.S. Department of Health and Human Services – csak néhány azok közül a szervezetek és vállalatok közül, amelyek a Magyar-Amerikai Vállalkozási Ösztöndíj Alap (HAESF) www.haesf.org ösztöndíjasait fogadták. A nemrégiben létrehozott ösztöndíj segítségével egy évben kétszer indulhatnak az Egyesült Államokba magyar pályakezdők és tapasztalt szakemberek, hogy legalább kilenc hónapos amerikai szakmai tapasztalatot szerezzenek. Az Alap első ösztöndíjasai nyár végén érkeznek haza. „A fogadó vállalatoknál és szervezeteknél nagyon jó benyomást tettek a magyar ösztöndíjasok. Ezt bizonyítja az is, hogy szinte mindegyiküknél jelezték, később is szívesen fogadnak magyarokat” – mondta el a FigyelőNetnek Simon Elizabeth, a HAESF ügyvezető igazgatója. Tavaly 93-an pályázták meg az ösztöndíjakat, közülük harminchétnek ítélték oda a támogatást.

Fizetés helyett ösztöndíj

A HAESF kezdeményezése Magyarországon egyedülálló, hiszen nem akadémiai, hanem gyakorlati ösztöndíjakat osztanak. Az undergraduate fellowship program keretében fiatal pályakezdők, míg a senior fellowship keretében 8 éves szakmai múlttal rendelkező magyarok juthatnak ki az Egyesült Államokba. Az ösztöndíj azért is speciális, mert a pályázóknak nem csak a HAESF kuratóriumának vizsgálatakor kell megállniuk a helyüket, hanem az amerikai célszervezet felvételi interjúján is, amelyet a HAESF munkatársai szerveznek az ösztöndíjasok számára. A HAESF adja tehát a „fizetésüket”, de egy amerikai vállalat vagy szervezet foglalkoztatja őket. „Éppen ezért nagyon fontos, hogy a pályázók konkrét elképzelésekkel rendelkezzenek arról, felkészültségük alapján hol és hogyan szeretnének szakmai tapasztalatra szert tenni” – mondta Simon Elizabeth.

Az alapítvány bostoni irodájának munkatársai a nyertesek elképzeléseit igyekeznek megvalósítani, és felvenni a kapcsolatot az áhított munkahelyekkel. „Azok a szervezetek, ahol jelenleg ösztöndíjasaink dolgoznak, még egy amerikai pályakezdő számára is az álommunkahelyet jelentenék” – véli a HAESF ügyvezető igazgatója, aki azonban kiemelte, hogy az ösztöndíjasokon is múlik, hova tudnak elhelyezkedni. Elvileg az is megtörténhet, hogy nem felelnek meg az általában telefonon zajló felvételi interjún. Eddig ilyen még nem fordult elő.

Haza kell térni

Az alapítvány elsődleges célja, hogy a kinti tapasztalatokat itthon kamatoztassák a szakemberek. Ezért a nyerteseket kötelezik arra, hogy az ösztöndíj leteltével legalább három éven keresztül itthon dolgozzanak. „A pályázatok közül ezért azokat támogatjuk első sorban, amelyek Magyarország számára is kiemelten fontosak. Ilyen például a közegészségügy, ami itthon egyelőre rengeteg megoldatlan feladattal küszködik” – emelte ki az ügyvezető igazgató.

Tavaly egyébként a pályakezdőknek szóló undergraduate programban többek között a geológia, a vállalati pénzügyek, jogi és mérnöki területekről kerültek ki az ösztöndíjasok. A senior programban jelenleg orvosok, biológusok, fizikusok, biztonság-politikusok vesznek részt, sőt három magyar szakember az amerikai nemzeti parkok működését tanulmányozhatja HAESF ösztöndíjasként. A pályakezdők “apanázsa” alacsonyabb, legfeljebb 12 hónapra, 25 ezer dollárt nyerhetnek, míg a tapasztalatokkal már rendelkező ösztöndíjasok szintén ennyi időre, legfeljebb 50 ezer dollárt kaphatnak.

Az ösztöndíjakra minden évben kétszer lehet pályázni, október illetve április 1-ig várják a jelentkezéseket. „Egyelőre a budapesti egyetemekről érkezik a legtöbb pályázat, de mi szeretnénk, ha az ország minden területéről lenne ösztöndíjasunk, mind a két kategóriában” – hangsúlyozta Simon Elizabeth. Az első év sikerein felbuzdulva az Alap bővítést is jóváhagyott: jövőre professzionális képzéshez is nyújtanak támogatást az USA-ban, így akár egy amerikai MBA diploma megszerzéséhez is nyújtanak majd ösztöndíjat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik