Gazdaság

Hamarosan akár háromszoros árat is kaphatnak a háztartási napelemesek az áramtermelésükért

Branstetter Sándor / MTI
Branstetter Sándor / MTI
Alternatív áramátvételi lehetőséget kínál egy magyar cég a háztartási méretű kiserőműveseknek, ha azok nem szeretnék elkótyavetyélni az áramtermelésüket az MVM-nek potom 5 forintért. Az új vállalkozás tőzsdei árat kínál majd – egyelőre csak a bruttó elszámolásban lévő magánszemélyeknek. Magára a szolgáltatásra azonban még egy kicsit várni kell, mert az elosztói oldalon még nincs meg minden technikai feltétel hozzá. Számos cég dolgozik azon, hogy előálljon egy hasonló új szolgáltatással, mert hatalmas üzletnek tűnik megvásárolni a hmke-k áramtermelését.

Új piaci szereplőként a jelenleginél akár háromszor magasabb áron számol el cégünk a háztartásokkal a napelemek által termelt villamosenergiával – olvasható a PentaSun minapi közleményében. Mint írják, Magyarországon ez a cég az első, amely úgynevezett aggregátori szolgáltatást indít a lakossági háztartási méretű kiserőművesek (hmke) részére. De mit jelent ez konkrétan, milyen feltételei vannak annak, és egyáltalán lehetséges-e már ilyen szolgáltatást nyújtani? Utánajártunk.

Még nem startra kész a lehetőség

Miközben a PentaSun kommunikációjából úgy tűnt, hogy már el is indult a szolgáltatás, szakmai körökből kétségek merültek fel. A hmke bruttó elszámolás lehetőségei elnevezésű Facebook-csoportban a Magyar Energiaközösségek és Rugalmassági Szolgáltatók Szövetsége (MERSZ) elnökségi tagja, a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség (MNNSZ) energiaközösségi tagozatának vezetője, Dunai Bálint ezt írta:

jelenleg ilyet technikailag nem lehet csinálni, a kommunikációjával ellentétben a legnagyobb valószínűséggel jelenleg a PentaSun sem csinál még ilyet, így fontosnak tartjuk jelezni, hogy egyelőre a helyzet tisztázásáig semmiképp nem javasoljuk a szerződéskötést a PentaSunnal.

Miért? A 24.hu kérdésére elmagyarázta, mi az, ami még hiányzik technikailag. Minden mérőórához van egy úgynevezett POD-szám, ami alapján (jelenleg az MVM-en keresztül) zajlik az  áramellátás, illetve áramkereskedés (napelemek betáplálása). Az elosztói engedélyesek (Elmű, E.ON, Opus, stb.) munkabizottságai (amiben benne van a minisztérium, a MEKH, az energiaközösségek, valamint a fogyasztók és a kereskedők képviselői is) döntenek arról, hogy mi kerüljön bele az elosztói szabályzatba. Dunai Bálint is tagja a munkabizottságnak, amelyben felmerült, hogy ne egy, hanem két POD-számuk legyen a (bruttós) napelemeseknek, hogy elválhasson egymástól az áramellátás és az áram-visszatáplálás. Ha ez megvalósul, akkor lesz lehetőség arra, hogy az áramvételezés maradjon az MVM-nél, az áram tőzsdei továbbértékesítését pedig intézhessék az új szolgáltatók, így a jelenlegi MVM-árnál magasabb összegért vehetnék meg a hmke-sek áramtermelését. A második POD kérdése a következő bizottsági ülésen lesz téma – azt még nem tudni, hogy akkor elfogadják-e az erre vonatkozó javaslatot, de Dunai Bálint arra számít, hogy hamarosan döntés születik. Így viszont szerinte jelenleg technikailag még nem lehetséges a hmke-k áramtermelésének átvétele.

Az MNNSZ elnöke, Kiss Ernő lapunknak azt mondta: sem műszakilag, sem jogilag nem kizárt az új szolgáltatás. Az 5 forint plusz áfa, amiért a lakosság kapja az áramot: hatósági ár. Ennyit fizet a bruttós napelemeseknek (illetve a szaldós túltermelőknek) a termelésért az MVM. A tőzsdei ár azonban ennek a többszöröse lehet. A szövetség (MNNSZ) azon dolgozik már több mint egy éve, hogy a hmke-s termelőktől meg lehessen vásárolni a szabad piacon a termelésüket. Kiss Ernő szerint az életszerű, hogy a PentaSun háromszoros árat fizethet, mert ennél akár sokkal több is lehet a tőzsdei ár. Hozzátette: eddig azonban senkinek nem sikerült megoldania – így a PentaSunnak sem – egy ilyen szolgáltatás elindítását. Pilot-projektek vannak, de működő gyakorlat még nincs. Kiss Ernő információi szerint a PentaSunnak sincs még jogosítványa arra, hogy megvegye a hmke-k termelését.

Sok tagvállalatunk küzd azért, hogy mielőbb meg tudja vásárolni a hmke-k termelését, mert ez egy óriási üzletnek tűnik

– tette hozzá Kiss Ernő.

A MANAP Iparági Egyesület elnöke, Szolnoki Ádám szerint is sokan gondolkodnak hasonló szolgáltatás indításán. Ő úgy tudja, hogy a szabályozási háttér még formálódik, de 2025. január 1-jétől a feltételeknek rendelkezésre kellene állniuk. Nem látja lehetetlennek, hogy hamarosan több ilyen szolgáltató is megjelenjen a piacon.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik