Az MNB állítja, nem gyűjtenek adatokat banki ügyfelek tranzakcióiról

És jogszabályi felhatalmazás nélkül nem is adják ki ezeket.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem gyűjt és jogszabályi felhatalmazás nélkül nem ad ki egyedi adatokat banki ügyfelek tranzakcióiról – közölte az MNB kedden az MTI-vel.

Hétfőn az Átlátszó írta meg, hogy magánszemélyek bankszámláiról is kért kimutatásokat a Szuverenitásvédelmi Hivatal. Ennek kapcsán az MNB most azt közölte:

A jegybank a törvényi feladatai ellátása érdekében, hatósági jogkörében eljárva, szűk körben rendelkezhet tranzakciós adatokkal. Ezeket úgy gyűjti, hogy ne lehessen belőlük az ügyfeleket beazonosítani, mert a magyar törvényi előírások rendkívül komolyan védik a hitelintézetek lakossági és vállalati ügyfeleinek adatait

A közlemény szerint szigorúak az adatkiadás lehetőségei is, ezért ilyenre csak kivételes esetekben, például bűncselekmény esetén van lehetőség. Hozzátették, hogy az MNB együttműködési megállapodásokat csak a pénzügyi rendszer stabilitása és biztonsága, az ügyfelek érdekeinek védelme vagy szakmai tevékenységének támogatása érdekében köt.

Tavasszal a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke kezdeményezte az együttműködést a jegybankkal, de ez nem jött létre. Amennyiben a felek ilyen megállapodást kötnének, azt az MNB a honlapján nyilvánossá tenné

– olvasható a közleményben.