Gazdaság

Németh Szilárd: Több mint 100 ezer család kapott alacsonyabb összegű gázszámlákat

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

Közleményt adott ki az Energiaügyi Minisztérium, azzal, hogy a kormány a rendkívüli kihívások ellenére, a háborús időkben is fenntartja a rezsicsökkentést. Hangsúlyozták, hogy a kiszámíthatóbb, tervezhetőbb rezsiköltségek érdekében az MVM az Energiaügyi Minisztériummal együttműködésben áprilistól bevezette a naparányos számlázási rendszert. És most Németh Szilárd rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy a kedvezményes mennyiségek kiegyensúlyozottabb elosztásának köszönhetően az elmúlt három hónapban több mint 104 ezer lakossági fogyasztó mentesült összesen több mint 10 milliárd forint megfizetése alól.

2022 nyarán vezették be átlagfogyasztás felett gáznál a hétszeres díjat. Mint írtunk róla, főleg tavaly nyáron kaphattak horrorszámlákat a családok, meg kellett előlegezniük olyan összegeket, amik később visszajárhattak nekik. Brutális összegű gázszámlákat kaphattak az egyenletes részszámlások az éves elszámolás után akár akkor is, ha az átlag alatt fogyasztottak. Ezen számlák kifizetése jelentős nehézséget okozhatott a családoknak, ám nem akkor rögtön változtattak a számlázáson, hanem csak idén áprilistól.

A közleményben azt is írták, hogy az MVM Csoport jelenleg mintegy 3,3 millió lakossági ügyfelet lát el a földgáz egyetemes szolgáltatásban. Nagyjából felük, mintegy másfélmillió család egyenletes részszámlázás alapján fizet a gázért. Az átalánydíjasok közül hozzávetőleg 90 ezren tapasztalták 2023-ban azt, hogy a jogszabályoknak megfelelően előállított tavaszi-nyári számláikon a korábbiakat jelentősen, akár többszörösen meghaladó összegek szerepeltek amiatt, hogy a valós fogyasztásuk alapján a leolvasás időpontjára már felhasználták a rendelkezésükre álló kedvezményes mennyiséget. A közlemény szerint ezt a jelenséget a számlázási gyakorlat nagy többség számára előnyös sajátosságai okozták azoknál, akiknek az éves elszámolása a rezsiév júliusi vége előtti hónapokra esett. Helyzetüket a nemzeti energiavállalat tavaly csak más számlázási módra való váltást javasolva vagy a részletfizetés lehetőségének külön elbírálás nélküli felajánlásával kezelte. Pedig már akkor is az volt a kérés, hogy korrigálják a számlákat.

A hosszabb távú megoldást szolgáló változtatás jogszabályi feltételeit az Energiaügyi Minisztérium kezdeményezésére a tavasz elején teremtette meg a kormány. A rendeleti felhatalmazás alapján az MVM 2024 áprilisától automatikusan módosíthatta a kedvezmény kiosztását a részszámlás ügyfeleinél. Idén áprilistól az augusztustól július végéig tartó rezsiévre járó, rezsivédett árú gázmennyiséget  (63 645 MJ) az év minden napjára egyenlő arányban osztják el a részszámlákban. Az új módszerrel a részszámlák kiszámíthatóbbá, a háztartások költségei tervezhetőbbé váltak.

Kapcsolódó
Megnyugodhatnak az egyenletes részszámlások, többé már nem jönnek brutális gázszámlák
A szakértő szerint ugyanis ez kizárt a rezsicsökkentett mennyiség naparányos figyelembe vételével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik