Gazdaság

Reagált az MVM az átalánydíjasok brutális gázszámláira

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Az MVM külön elbírálás nélkül 12 havi részletfizetést kínál azoknak az átalánydíjas ügyfeleinek, akiknek a rezsicsökkentett sávhatár feletti többletfogyasztásukról szóló, jelentősen magasabb összegű számlák befizetése most megterhelő – közölte az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. pénteken.

A 24.hu írta meg több olvasói jelzés alapján, hogy az átalánydíjasok az éves elszámolószámla után irdatlan összegű új havi részszámlákat kaphattak gázfogyasztásuk után. Azoknak is felszámíthatott az MVM versenypiaci árat, akik nem érték el az átlagfogyasztás szintjét az elmúlt egy évben. Cikkünk alapján az átlag alatti és feletti fogyasztás elszámolása kavar be.

Az MVM korábbi közlése szerint a július 31. előtti, jellemzően négy hónapon belüli (azaz március utáni) leolvasás után tapasztalhatják az ügyfelek, hogy a részszámlák fizetendője megemelkedik. Ez azoknál fordulhat elő, akik a 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. közötti éves kedvezménykeretet (63 645 MJ) megközelítették vagy túllépték az elszámolási időszakukban. A magasabb összegű számla az MVM magyarázata szerint abból adódik, hogy átalányfizetéskor a két leolvasás között kiállított részszámlákban a várható éves fogyasztást egyenlő részletekre elosztva (naparányosan) számlázzák ki.

Az éves elszámolószámlában azonban már az adott felhasználási hely jelleggörbéjén alapul az elszámolás, azaz súlyozzák az összfogyasztást, télen magasabb, nyáron alacsonyabb mennyiséget figyelembe véve.

Az MVM 1,7 millió átalánydíjas ügyfeléből 90 ezret érint a probléma. Az érintett ügyfelek a helyzetükhöz legjobban igazodó egyéb számlázási megoldás kiválasztását is kérhetik a társaság ügyfélszolgálatán, telefonon vagy személyesen, írták.

Kapcsolódó
Brutális gázszámlát kaphattak az átalánydíjasok, akkor is, ha átlag alatt fogyasztottak
Több olvasói jelzést kaptunk arról, hogy az átalánydíjasok az éves elszámolószámla után irdatlan összegű új havi részszámlákat kaptak gázfogyasztásuk után. Azoknak is felszámíthatott az MVM versenypiaci árat, akik nem érték el az átlagfogyasztás szintjét az elmúlt egy évben. Úgy tűnik, nem számlázási hibáról van szó, hanem az átlag alatti és feletti fogyasztás elszámolása kavar be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik