Gazdaság

Megnyugodhatnak az egyenletes részszámlások, többé már nem jönnek brutális gázszámlák

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A szakértő szerint ugyanis ez kizárt a rezsicsökkentett mennyiség naparányos figyelembe vételével.

Tényleg minden egyenletes részszámlás megnyugodhat? Valóban senki nem kap többé kiugró összegű, brutális számlákat, mert április 4-étől módosították az elszámolást? A Gázszámla 2022-08-23-tól Facebook-csoport  egyik aktív adminisztrátorát, tanácsadóját Ribárszki Anna matematikatanárt kérdeztük, aki videót  is készített arról, mit gondol a rezsielszámolás módosításáról.

Szerinte a jogszabály alapján eddig sem kellett volna kiugró összegű számlákat kapniuk azoknak az egyenletes részszámlás fogyasztóknak, akiknek az év első felében (július vége előtt) volt az éves leolvasásuk, elszámolásuk.

Nem térnek vissza idén a brutális gázszámlák

Egymás mellé téve az április 3-áig érvényes jogszabályokat, azokban is benne volt, amit április 4-étől írnak. Utóbbiakban némi pontosítás van csak, és egy kis magyarázó rész – Ribárszki Anna ironikus megfogalmazása szerint azért, hogy a számlázási osztályon is megértsék –, amelyben külön hangsúlyozzák, hogy az egyenletes részszámlákban az éves szinten járó rezsicsökkentett mennyiség naparányos részét kell szerepeltetni – függetlenül az elszámoló számlában már elszámolt kedvezményes mennyiségtől.

Az éves kedvezményes mennyiség földgáznál megajoule-ban 63 645 (átlagban havi 5304 MJ). Hogy köbméterben mennyi a rezsicsökkentett áron vételezhető mennyiség, az a fűtőértéktől (a korrekciós tényezőtől) is függ, például 35-ös fűtőértéknél évi 1818 köbméter a rezsicsökkentett árú gázmennyiség, de Orosháza környékén, ahol nagyon pocsék a gáz, és 30 alatti a fűtőérték, ott több mint 2122 köbméter is lehet az éves kedvezményes mennyiség – magyarázta, miért nem áll meg mindenkinél az 1729 köbméter.

Nem lesznek „csavaros számlák”. Nem lesznek olyan magas nyári számlák, mint amilyeneket tavaly kaptak kézhez a részszámlások – mondta elöljáróban Ribárszki Anna. Rengeteg számlát látott, vizsgált meg ugyanis társaival együtt, folyamatosan bújták az MVM üzletszabályzatát, a jogszabályokat, bementek az ügyfélszolgálatra is kérdezni. Így tudták aztán elmagyarázni a csoporttagoknak is, hogy mi mit jelent a számlájukon, illetve így derült ki számukra az is tavaly nyáron, hogy az egyenletes részszámlásoknál nincs összhangban az üzletszabályzat és a számlázás.

Ezt jelezték is az MVM-nek, de hiába.

Jobb híján a társaival együtt számos táblázatot készítettek, magyarázó szövegekkel és tanácsokkal segítették az embereket abban, hogyan igazodjanak el a számláikon. Ma már 110 ezernél is több tagot számlál a csoportjuk. Az adminisztrátorok az átnézett számlák alapján az MVM-nek is jelezték, ha problémát láttak – egyszer még az is előfordult, hogy az ő közbenjárásukra változtatott az állami rezsiellátó a számlázáson, de az egyenletes részszámlások bődületes nyári számláit nem korrigálták eddig – a jogszabályra hivatkozva.

Eddig sem kellett volna százeres számlákat kapniuk az embereknek

Ribárszki Anna szerint ugyan fogyasztóbarát intézkedésként tálalták a mostani rezsimódosítást, inkább arról van szó, hogy a brutális összegű számlákat eredményező tavalyi elszámolás nem volt rendben, amit csak most tettek helyre. A tavalyi jogszabályban is benne volt ugyanis az, ami a mostaniban, csakhogy az MVM az egyenletes részszámlás számlákat nem a jogszabály és a saját üzletszabályzata szerint állította ki, azaz nem naparányosan. A csoport adminisztrátorai is éppen a jogszabályra és az üzletszabályzatra hivatkozva írtak levelet az Energiaügyi Minisztériumnak, az MVM-nek és a fogyasztóvédelemnek, hogy nem jók az egyenletes részszámlások számlái, de sehonnan sem kaptak érdemi visszajelzést. Persze csodálkoztak is volna, ha egy ekkora állami cég azzal reagált volna, hogy „ezt elrontottuk”. Módosítás híján viszont teljesen feleslegesen fizettettek be emberekkel vállalhatatlanul magas számlákat úgy, hogy ezek az összegek egyébként később (az elszámoló számla kiállításakor) visszajártak. És amikor a felháborodás már elérte a kormány ingerküszöbét, az lett a megoldás, hogy 12 havi részletfizetést kínáltak fel. Olyan összegek befizetéséhez, ami 8–10 hónap múlva visszajárt – magyarázta a szakértő.

Farkas Norbert / 24.hu Az MVM Béke téri ügyfélszolgálatának épülete.

Az új jogszabály kitér arra is, hogy a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell az egyenletes részszámláknál a rezsicsökkentett mennyiség naparányos elosztását. Ribárszki Anna szerint viszont nincsenek „folyamatban lévő ügyek”, mert idén az első „csavaros számlák” májusban érkezhettek volna. De mivel április 4-től jogszabállyal tették egyértelművé, hogy naparányosan kell az egyenletes részszámlásoknál a rezsicsökkentett mennyiséget figyelembe venni, így arra számít, hogy már nem fognak százezres számlákat kiküldeni. Leghamarabb azok találkoztak volna ismét a brutális összegű számlákkal, akiknek április közepén van a leolvasásuk. Velük fordult elő először tavaly is, hogy az éves 63 645 megajoule-ból már alig maradt nekik az első félévi (július vége előtti) leolvasás utánra, és ezért július 31-ig részben vagy egészben több mint hétszeres (piacinak mondott) áron számolták el nekik a részszámlákon a havi becsült gázmennyiséget. De nekik az idén már az április 4-től pontosított szabályok alapján kell kapniuk az új részszámláikat, amelyeken naparányosan kell figyelembe venni az éves rezsicsökkentett mennyiséget, így megmenekülnek a csavaros számláktól. Hozzátette, várják az új számlákat, és remélik, most már tényleg ügyesek lesznek a számlázási informatikusok.

Minimális eltérések lehetnek az egyenletes részszámláknál hónapról hónapra

Számításaik szerint egyébként már évi 1520 köbméter éves fogyasztásnál, vagy e fölött csúszhattak bele az emberek tavaly nyáron abba, hogy bár kevesebbet fogyasztottak, mint a rezsicsökkentett mennyiség, mégis piaci áron (is) számláztak nekik a tavaszi-nyári elszámolás után. Mostantól viszont nagyjából egyforma összegű számlákat fognak kapni az egyenletes részszámlások, vagyis teljesül az, ami az egyenletes részszámla lényege, hogy ne legyenek hónapok, amikor többet, vagy kevesebbet kell fizetni.

Eltérés mostantól csak amiatt lehet, hogy vannak 30, illetve 31 napos hónapok (meg a február, ami lehet 28 vagy 29 napos) – ahány nap van a hónapban, annyiszor fogják figyelembe venni az egy napra jutó rezsicsökkentett mennyiséget, emiatt lehetnek minimális eltérések. Érezhetőbb eltérés (mintegy 3 ezer forintos) azoknál jelentkezhet, akik éves szinten többet fogyasztanak, mint a rezsicsökkentett mennyiség. Náluk a havi elszámolt mennyiség is magasabb, mint a rezsicsökkentett mennyiség arányos része.

Ribárszki Anna ugyanakkor úgy véli, hogy a havi, illetve éves törtszámláknál továbbra is lehetnek problémák az egyenletes részszámlázásban – ezek elszámolása ugyanis nagyon bonyolult. Orvosolni ezeket úgy lehetne, ha nem köbméterben (és megajoule-ban) számolnának a havi részszámlákon, hanem csak forintban – az éves becsült fogyasztás ellenértékét számláznák ki naparányosan, mint egy rendes előlegszámlánál. És a köbméter (vagy megajoule) csak az éves elszámolásnál kerülne elő újra az óraállás alapján, mint tényleges éves fogyasztás.

Felhívta a figyelmet, hogy a diktálósoknál és a hőmérsékletfüggő részszámlásoknál nem lesz semmi változás, nekik továbbra is a hőmérsékletfüggő jelleggörbe alapján történik a rezsicsökkentett mennyiség elszámolása.

A témában küldtünk tisztázó kérdéseket az MVM-nek is – egyelőre nem kaptunk válaszokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik