Gazdaság

A Reuters Magyar Péterről: évtizedek óta nem tett ilyet politikus Magyarországon

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A férfi, aki azt reméli, hogy kihívója lehet Orbán Viktor miniszterelnök 14 éve tartó, a magyar politikát uraló vasmarkának, aktívan udvarol a roma szavazóknak a hétvégi európai parlamenti (EP-) választások előtt - és úgy tűnik, hogy a változásról szóló üzenete elnyeri a tetszést – idézi a Reuters tudósítását az atv.hu.

A brit hírügynökség tudósításában kiemelik, hogy a Tisza Párt listavezetője országos kampánykörútja során felkeresett egy hírhedten hátrányos helyzetű roma közösséget Ózdon, az elhíresült Hetes-telepen.

„Ilyet még egyetlen politikus sem tett Magyarországon” – idézi a portál Botos Sándort, egy roma építőmunkást. „Megmutatta a világnak, hogy milyen nagy a szegénység ezekben az eldugott falvakban, hogy mennyi gyerek éhezik, hogy nem járnak iskolába”

A Reuters szerint „Magyar ózdi mosolyhadjárata”

évtizedek óta az első látogatás, amelyet egy jelentős magyar politikus tesz egy roma településen,

és szerintük ez „sorsdöntőnek bizonyulhat”.

Mint írják, a romák régóta szenvednek a szegénységtől, a magas munkanélküliségtől és a diszkriminációtól szerte Kelet-Európában.

A hivatalos adatok szerint alig több mint 200 ezer ember vallja magát romának Magyarországon, de aktivisták és szociológusok becslése szerint számuk félmillió és egymillió közé tehető a közel 10 milliós országban.

„Ők a legnagyobb kisebbség, és 34 éve senki sem törődött velük igazán” – nyilatkozta Magyar Péter, aki többször elmondta, hogy a roma közösségek megsegítésében az oktatás a kulcs, és hogy emelné a családoknak járó havi pénzbeli juttatásokat is.

Az Orbán-kormány által 2011-ben indított közmunkaprogram több tízezer olyan embernek kínált munkát, akiknek évek óta nem volt rendszeres munkájuk, és sokuknak segített átmenni a rendszeres munkaerőpiacra.

„A legkiszolgáltatottabb (társadalmi) csoportok, amelyek gyakran átfedésben vannak a roma lakossággal, fontos szavazóblokkot jelentenek a Fidesz számára, mivel a kormány segítségével néhány lépést előre tudtak lépni” – mondta László. „Ez azonban egybeesett a gazdasági növekedés időszakával, és a kormányba vetett bizalmuk a közelmúltban bekövetkezett gazdasági visszaesés miatt megrendült.”

Az éves élelmiszerár-infláció 2022 végén elérte az 50 százalékot, ami egyes romákat visszaszorított a mélyszegénységbe 

– mondta Horváth Aladár, a Roma Parlament-Polgárjogi Mozgalom vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik