Gazdaság

Soha nem látott mélypontra zuhant a Paksi Atomerőmű eredménye

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
A bevétel- és tarifaemelkedés ellenére 2023-ban már alig hozott hasznot a nukleáris áramtermelés. Az energiatermelő az áramot tavaly pedig 14 forintért adta át az MVM-nek – írja a Népszava.

Tavaly az MVM Paksi Atomerőmű 121 millió forint adózott eredményt ért el – derül ki az állami MVM tulajdonában álló nukleáris áramtermelő friss beszámolójából. Ez történelmi mélypont: az Opten nyilvántartása szerint a cég profitja 2018-2021 között még 13-17 milliárd között mozgott. Az MVM, végtére is a korábbi évek szokásainak megfelelően, ezt a 121 millió forintot is felveszi osztalékként. Az eredménycsökkenésre a kiegészítő mellékletben nem adnak magyarázatot – olvasható a lapban.

Pedig ezzel együtt a cég nettó árbevétele a 2022-es 190 milliárdról 210 milliárdra ugrott. Az energiagazdálkodási jelentés szerint tavaly 15,9 terawattóra (TWh) áramot termeltek és 15,1 TWh-t értékesítettek. Ezek rendre 0,1 TWh-val haladják meg a 2022-es szintet. Az árbevétel és az értékesítés hányadosából adódik, hogy

az áramot kilowattóránként (kWh) 2022-ben 12,7, 2023-ban pedig 14 forintért adták.

Vagyis drágultak. A kiegészítő melléklet tanúsága szerint a teljes termelést változatlanul a velük egy csoportba tartozó, MVM Partner nevű áramnagykereskedőnek adták el.

Ennek függvényében még mindig több mint rejtély, miként jön ki az a 268,9 forint, amelyet az MVM lakossági számlamagyarázója szerint a vevő „a 2022. december 31-ig meghatározott világpiaci áron számolva” fizetne a villamos energiáért. Az MVM ugyanis a lakossági áram nagy részét a Paksi Atomerőműtől vásárolja.

Az MVM a Paksi Atomerőműre mint gazdálkodóra igencsak spártai vételárat szab. Az áramtőzsdén ugyanis tavaly nem 14, de átlag 82 forintért is el tudták volna adni árujukat, amivel nyilván nagyságrendekkel nagyobb nyereséget értek volna el. Bár a nyomott ár és a kizárólagosság elvi oka kifejezetten a lakosság olcsó áramellátása, ebből a szempontból kevéssé érthető, hogy a kormány az áram magas tőzsdei árára hivatkozva 2022. augusztusában az átlagfogyasztás feletti díjat mégis megkétszerezte.

De tavaly az MVM ezermilliárd forint költségvetési rezsitámogatást is kapott úgymond a lakossági áram és gáz magas beszerzési és alacsony eladási árai miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik