Gazdaság

Szijjártó Péter: Megkaptuk a zöld lámpát az Európai Bizottságtól

A magyar energiaellátás biztonságáról tett bejelentést Szijjártó Péter csütörtök reggel a ferihegyi repülőtérről, ahonnan ezt követően Brüsszelbe repült.

A külgazdasági és külügyminiszter az élő bejelentkezésében közölte: az elmúlt hónapok azt bizonyították az energiaválság nyomán, hogy azon országok lesznek biztonságban a következő időszakban, amelyek a legnagyobb mértékben elő tudják állítani maguk számára az energiaszükségletüket.

Magyarország számára a nukleáris energia tudja biztosítani a függetlenséget a nemzetközi piacoktól. Ez tehát kritikus fontosságú Szijjártó szerint, az új paksi blokkok pedig a hosszútávú garanciáját jelentik a magyar energiaellátás biztonságának.

Ezért fontos, hogy megépüljenek ezek a blokkok, de a 9 éve kötött szerződések felett eljárt az idő a körülmények változása miatt.

Annak érdekében, hogy a beruházást fel tudjuk gyorsítani és az új paksi blokkok minél előbb szolgálatba tudjanak állni, arra volt szükség, hogy módosítsuk a paksi építkezésről szóló kivitelezési és pénzügyi szerződéseket

– jelezte Szijjártó.

A szerződésmódosítás végrehajtásáról és tartalmáról már Moszkvában megállapodtak áprilisban, de az európai szabályok értelmében ez csak akkor léphet életbe, ha az EU azt jóváhagyja.

A terveket be is nyújtottuk az Európai Bizottsághoz, ahonnan tegnap megkaptuk a zöld lámpát, az Európai Unió tehát jóváhagyta az új paksi blokkok kivitelezéséről szóló módosítást

– jelentette be.

Ezáltal lehetővé válik a paksi bővítés felgyorsítása és a következő évtized legelején már szolgálatba is állhatnak az új blokkok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik