Gazdaság

Fehéroroszországból érkezik Paks II. új építésvezetője

MTI/Illyés Tibor
MTI/Illyés Tibor
A paksi beruházás előrehaladtával Vitalij Poljanyinhez kerültek a projektvezetői feladatok Alekszandr Mertentől, aki megtartotta a stratégiai ügyek felügyeletét.

A Paks II. atomerőmű közvetlen építési szakaszba lépésével az eddigi igazgató Alekszandr Merten, mint a fővállalkozó Atomsztrojexport (ASZE) vállalat projektigazgatója átadja projektvezetői megbízatását Vitalij Poljanyinnak. Az új vezető fogja irányítani az új atomerőművi blokkok építését, az építéshez szükséges anyagok és berendezések, valamint a terv- és kivitelezési dokumentáció biztosítását. Továbbra is Alekszandr Mertenhez tartoznak a stratégiai ügyek, beleértve a projektet érintő politikai, pénzügyi és jogi együttműködés koordinálását – idézi a portál az ASZE közleményét.

Vitalij Poljanyin, az Atomsztrojexport vállalat alelnöke eddig a belorusz atomerőmű építési projektigazgatója volt, amely atomerőmű 2023. november elején kezdte meg a kereskedelmi üzemet. Az új paksi projektigazgató 2023. november 20-án lépett hivatalba azt követően, hogy a projektben 2023. augusztus 21-én megkezdődött a közvetlen megvalósítás szakasza.

Tekintettel arra, hogy az Európai Unió területén épülő Paks II. atomerőmű beruházása számos sajátossággal bír, Alekszandr Merten mint a fővállalkozó ASZE vállalat alelnöke és a Rusatom International Network (RAIN) igazgatójának első helyettese továbbra is felügyeli a projekt megvalósításának stratégiai aspektusait. Hozzá tartozik továbbá az ASZE vállalat külföldi partnereivel folytatott politikai, pénzügyi és jogi együttműködés koordinálása, valamint a magyar, illetve külföldi vállalatokkal a kapcsolatok kialakítása, fenntartása és számos egyéb kérdés.

A közlemény szerint Vitalij Poljanyin 2018 óta irányította a Belorusz Atomerőmű építését. Vezetésével 2021 júniusában kezdődött a belorusz atomerőmű 1-es blokkjának, majd 2023. november 1-én a 2-es blokk kereskedelmi üzeme. Vitalij Poljanyin ebből az alkalomból úgy nyilatkozott, hogy az orosz és belorusz fél jól összehangolt együttműködésének köszönhetően sikerrel zárult a projekt. Úgy vélekedett, hogy a belorusz atomerőmű példája segíthet a Roszatomnak új és megbízható partnereket találnia további projektjei megvalósításához.

Ez lesz az első orosz projekt az EU területén

A létesítési engedély megszerzése bizonyítja, hogy a projekt megfelel a magyar és a nemzetközi biztonsági követelményeknek. Oroszországban már sikeresen üzemel négy VVER-1200 típusú blokk, valamint két ugyanilyen típusú Belaruszban. A Roszatom állami konszern rendelésállománya 10 országban 33 blokkra terjed ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik