Gazdaság

Késik a bérfizetéssel a csornai napelemgyár, amelyet 40 millió euró állami hitellel toltak meg

Krizsán Csaba / MTI
Dolgozó az Ecosolifer Kft. csornai napelemcella-gyárában az avatás napján, 2020. december 10.
Krizsán Csaba / MTI
Dolgozó az Ecosolifer Kft. csornai napelemcella-gyárában az avatás napján, 2020. december 10.
Csúszik a januári bérek kifizetésével és állásidőre küldte a dolgozókat a csornai napelemgyártó, az Ecosolifer Heterojunction Kft. A naperőművek telepítése csúcsra jár Magyarországon, a napelemgyártó mégis veszteséget veszteségre halmoz. Közpénz milliárdokat és az állami tulajdonú MFB Zrt. több mint 10 milliárdos hitelét égeti a svájci gyökerű vállalkozás.

A 2024. januári bérek kifizetésére sajnálatos módon késedelmesen kerül sor. Ezzel egyidejűleg február 12-től – egyelőre határozatlan időre – állásidőt rendelünk el

– ezzel a szöveggel kaptak levelet a csornai napelemgyár, az Ecosolifer Heterojunction Kft. dolgozói.

Nem először fordul elő az üzem történetében ilyesmi: 2022 júniusában írtuk meg, hogy akkor már három hónapja nem kaptak fizetést a munkavállalók. Az állományi létszám akkor 52 fő volt, ők húsvétra kapták a kellemetlen meglepetést. Ha hónapokat késve is, de végül pénzükhöz jutottak a dolgozók, később egyikük arról számolt be, hogy 8000 forint „kárpótlást” is kaptak.

Amilyen fényes kilátásokkal kecsegtet a napelemes biznisz, olyan vontatottan indult a csornai projekt: 2014-től húzódott az üzem beindítása, egészen 2020 végéig, akkor kezdték a termelést. Nagy áttörés azonban nem látszik a mérlegekben:

2020 és 2022 között csaknem 7,7 milliárd forint veszteséget hozott össze a napelemgyár

(a 2023-as adatokat május 31-éig kell leadni a cégbíróságnak). Pedig a korábban csak fantomgyárként emlegetett csornai üzem jelentős állami közreműködéssel épült fel. A beruházás

  • egyedi kormánydöntéssel 1 milliárd forint támogatást kapott,
  • csaknem 2 milliárd forint uniós támogatást nyert el,
  • a kormány bankja, az Eximbank 22,5 millió euró hitelt nyújtott számára,
  • később a kormány másik bankja, az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. átvette a hitelt, sőt megemelte a keretet. Az indoklás szerint azért, mert a piaci kereslet miatt megduplázzák a kapacitást. (A hitelbiztosítéki nyilvántartásban 80 millió eurós biztosíték szerepel, az MFB csak 40 millió eurós kölcsönről beszélt.)

Mindenki naperőművet épít, mi a gond?

Magyarországon gyors tempóban bővül a naperőművek termelése, már a Paksi Atomerőműhöz fogható, sőt azt némelykor meg is haladja. Az Energiaügyi Minisztérium jelentése szerint február 16-án déltájban csúcsot döntött, 2756 megawattig futott fel az 50 kW feletti napelemes rendszerek összes termelése. Tavaly egyébként több mint 1600 megawattal nőtt a naperőművek beépített teljesítménye, és a minden korábbit felülmúló éves bővülésen nagyjából fele-fele arányban osztoztak az ipari és a háztartási méretű rendszerek. Ezek szerint a kereslettel nem volna gond. Kérdéseket küldtünk az Ecosolifer címére az ügyvezetőnek, Haidegger Ákosnak, azt firtatva, hogy ilyen körülmények között mi okozza a problémát Csornán, de cikkünk megjelenéséig nem reagált.

Érdeklődtünk a Nagy Márton vezette Nemzetgazdasági Minisztériumnál is, tudnak-e a csornai ügyről, és terveznek-e intézkedést. Kíváncsiak voltunk, hogy a támogatások felhasználását illető korábbi szabálytalansági vizsgálat milyen megállapítással zárult, az Ecosolifer fizeti-e rendesen a törlesztőrészleteket az MFB-nek, illetve felmerült-e, hogy az állami bank felmondja a kölcsönszerződést. Cikkünk megírásáig azonban nem reagált a nemzetgazdasági tárca és az állami tulajdonú bank sem.

Szajki Bálint / 24.hu Nagy Márton

Az Ecosolifernél sem a budai irodában, sem a csornai üzemben nem vették fel a telefont. Nevük elhallgatását kérő dolgozóktól annyit tudtunk meg, hogy a gyárban két műszakra való körülbelül 30 ember dolgozik, pontosabban dolgozna. Az üzemben úgy tudták, hogy tavaly decembertől új cellatípus gyártására állnak át, de az év végén nem indult be a termelés. Arra a kérdésre, hogy az átállás elhúzódása vagy más ok miatt késik a bérfizetés, illetve küldték állásidőre az embereket, nem kaptunk választ. Ha a dolgozók érdeklődnek, akkor konkrétumok helyett türelmet kérnek tőlük.

Állásidő

Az állásidő olyan helyzet, amikor a munkáltató nem tesz eleget foglalkoztatási kötelezettségének, és olyan okból nem tud munkát adni, melyet a megfelelő gondosság tanúsítása mellett elháríthatott volna. Tehát nem vis maiorról, elháríthatatlan külső akadályról van szó, hanem olyasmiről, amit kivédhetett volna a munkaadó. A jogszabályok szerint alapbért kell fizetni az állásidőre.

„Szerintem ott inkább csak «gyártogatás» folyik, nagy szállítmányozás, forgalom sosem látszott a kerítésen kívülről” – mondta kérdésünkre az egyik, Győr-Moson-Sopron megyében ténykedő napelemes kivitelező cég képviselője. A napelemes piacon van évek óta, de azt mondta, nem találkozott még Ecosolifer gyártású termékkel. Ezt a szakmában azzal magyarázzák, hogy a csornai gyár nem teljes paneleket gyárt, hanem a panelekhez cellákat állít elő, amiket alkatrészként beszállít a megrendelőinek. Azt nem tudják, milyen cégeknek szállít az Ecosolifer, a kft. mérlegbeszámolójából annyi derül ki, hogy nem belföldön értékesít, a 2022-ben elért 1,2 milliárd forint árbevételének döntő része exportra kerül, az EU-n kívüli országba. Hogy pontosan hová, azt nem közlik, az anyavállalat mindenesetre unión kívüli: az EcoSolifer AG a svájci Sarnenben van bejegyezve. (A cég hátterét annak idején a Népszabadság kutatta: tőkeerős külföldi befektetőkre azonban nem bukkant, viszont a magyar származású Haidegger Ákos mellett megtalálta a Kulcsár-ügy másodrendű vádlottját, Kerék Csabát.)

Még több pénz kellene 

A mérlegei alapján nem áll jól az Ecosolifer szénája. 2021-ben a 20 millió forintot sem érte el az árbevétele – ez kevesebb volt, mint az ügyvezető tevékenységéért járó 33 millió forint javadalmazás –, a veszteség ugyanakkor meghaladta a 2,2 milliárd forintot.

Krizsán Csaba / MTI Dolgozó az Ecosolifer Kft. csornai napelemcella-gyárában az avatás napján, 2020. december 10-én.

Tegyük hozzá, hogy abban az évben könnyebbséget jelentett, hogy a Covid-járvány miatt az MFB-vel kötött hitelszerződésben vállalt negyedéves kamatfizetés szünetelt 2022. szeptember 15-ig. A cég könyvvizsgálója, a BDO Magyarország már a 2021-es mérleg alapján felhívta a figyelmet arra, hogy rendezni kell a cég tőkehelyzetét. Akkor a saját tőke mínusz 1 milliárd alá esett, és a BDO jelezte, hogy ez nem felel meg a társasági formára előírt tőkekövetelménynek. Ha a társaság egymást követő két teljes üzleti évben nem rendelkezik a társasági formájára kötelezően előírt jegyzett tőkének megfelelő összegű saját tőkével, és a társaság tagjai a második év számviteli törvény szerinti beszámolójának elfogadásától számított három hónapon belül nem gondoskodnak a szükséges saját tőke biztosításáról, akkor a társaság köteles elhatározni más gazdasági társasággá való átalakulást, vagy rendelkeznie kell jogutód nélküli megszűnéséről – vetítette előre a könyvvizsgáló.

2022-ben folytatódott a kálvária: az Ecosolifer 1,2 milliárd forint árbevételt mutatott ki, és 3,8 milliárdra nőtt a veszteség. Az Ecosolifer kötelezettségei 18,7 milliárd forintot tettek ki, ebből 11,4 milliárd volt a hosszú lejáratú, fejlesztési, beruházási hitel, amit az MFB folyósított. (Rövidlejáratú kötelezettségek között van nyoma 3 milliárd forintnyi MFB-kölcsönnek és 2,2 milliárd forint tagi hitelnek a svájci anyacégtől.) Az Ecosolifer veszteségei miatt a saját tőkéje 2022 végére mínusz 4,8 milliárd forintra zuhant. Ennek ellenére cikkünk megírásáig nem volt nyoma annak, hogy a veszteségek pótlására tőkét emeltek volna a cégben, vagy más módon rendezték volna a helyzetet, de annak sem, hogy kezdeményezték volna a cég megszüntetését.

A beszámolóból olyasmi rajzolódik ki, hogy újabb pénzeket kellene beleölni a csornai gyárba. A tőkepótlás és a fennálló hitelezői követelések rendezésével kapcsolatban olyan megoldásról írnak, amely „kapacitásbővítés mellett képes a tőkehelyzet konszolidációjára”. Külső befektető bevonásával a társaság tőkeemelést hajt végre és a tőkeemelés összegével megegyező egyösszegű törlesztést fizet a banki hitelezők számára. A banki hitelezők fennmaradó követelését megfelelő konstrukció mellett átütemezik, és ezzel egyidejűleg az új befektető a napelemcella-gyártó kapacitás bővítését, valamint napelem modulok gyártását finanszírozza. A Haidegger által ellenjegyzett beszámoló szerint 2022-2023-ban négy szándéknyilatkozatot írtak alá külföldi befektetőkkel. A 2023. májusban leadott szövegből az derült ki, hogy a befektetői és hitelezői egyeztetések folytak, a társaság tőke- és hitelhelyzetét kapacitásbővítéssel egybekötve kívánják rendezni 12 hónapon belül.

Tíz éve 30 százalékos hatásfok-növekedést ígértek

Az Ecosolifer honlapján még mindig olvasható, hogy a gazdaságfejlesztési operatív programból (GOP) elnyert csaknem 1,9 milliárd forintnyi támogatással milyen projektet terveztek megvalósítani. Eszerint a kivitelezési munkálatok 2014. június 25-én kezdődtek meg, és az üzem 2015 második felében kezdi meg működését. A projekt eredményeként egy 160 MW éves gyártókapacitású napelemgyár létesül, amelynek innovativitása abban rejlik, hogy körülbelül 30 százalékos hatásfok növekedést eredményez, emellett további 30 százalékkal nagyobb elektromos áramtermelést tud produkálni éves szinten. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy közel 80 ezer átlagos magyar háztartás villamosenergia-felhasználását lehetne teljes mértékben a napelemes rendszerek által termelt árammal fedezni. A világon egyedülálló napelem-gyári beruházásban rejlő üzleti lehetőségek bizakodásra adnak okot abból adódóan is, hogy az üzem jelentős munkáltató lesz a környéken, több, mint 200 ember számára munkát biztosítva – olvasható a dokumentumban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik