Gazdaság

Csalókra figyelmeztet az Erste Bank

Robbanásszerűen nőtt az elmúlt időszakban az egyik, banki ügyfeleket célzó csalástípus – hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében az Erste Bank.

Az általában magukat banki alkalmazottnak kiadó, vagy egyéb ismert cég nevében telefonáló csalók azzal jelentkeznek, hogy gyanús tevékenységet látnak az ügyfél számláján, feltörték a felhasználói fiókját. Az álügyintéző azt kéri, az ügyfél telepítsen egy alkalmazást (például Anydesk, Teamviewer, RustDesk) a telefonjára és a számítógépére a helyreállítás, a károk elkerülése érdekében.

Amennyiben valaki letölt egy ilyen programot, azzal lehetővé teszi, hogy a bűnözők lássák, milyen kódokkal lép be a netbanki vagy mobilbanki felületre. Ezen kívül a csalók teljesen át tudják venni az irányítást a számítógép és mobiltelefon felett, az áldozat pedig ezután már csak tehetetlenül nézheti, hogyan szolgálják ki magukat a bűnözők az ő számlájáról és utalják el maguknak a pénzét.

Az Erste Bank a honlapján, a közösségi oldalain, a George Appban és a George Weben, valamint ügyfeleinek küldött külön körlevélben is felhívja a figyelmet a problémára, emellett tanácsokat is ad, hogy hogyan lehet elkerülni az átverést.

  • Senkivel ne osszuk meg banki adatokat (felhasználónév, e-csatorna azonosító, bankkártya PIN-kód, CVV/CVC szám)
  • A bankok alkalmazottai telefonon soha nem kérnek arra, hogy bármit letöltsünk a készülékekre
  • Ha azzal hívnak, hogy felhasználói fiókot, banki felületet feltörték, illetéktelen utalások történtek, és azt kérik, hogy töltsünk le egy alkalmazást, azonnal szakítsuk meg a hívást
  • Nem tudhatjuk, hogy milyen információikat szereztek meg a csalók. Lehet, hogy tudják a nevet, akár a számlavezető bankot is.
  • Soha ne utaljuk el a számlánkon levő pénzt állítólagos biztonsági számlára, ha arra kérnek, hiszen a bankok ilyet soha nem tesznek
  • Csalás gyanúja esetén azonnal blokkoljuk a számlád és a kártya használatát.

Hozzátették, az Erste már a csalások 90 százalékát ki tudja szűrni: a bank a tavalyi harmadik negyedévben összesen 4,4 milliárd forint ellopását akadályozta meg, ami majdnem a háromszorosa az első negyedéves összegnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik