Gazdaság

Van valami, amiben Parragh László lekörözte Csányi Sándort

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI
Már öt kamarai cégben tagja a vezetőtestületnek Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Nem mindegyik cégtől kap tiszteletdíjat, de jövedelme – elsősorban a Molnak köszönhetően – éves szinten így is meghaladhatja a 100 millió forintot.

Pörög a Széchenyi Kártyához kapcsolódó hitelbiznisz: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) fő cége, a programot koordináló KAVOSZ Széchenyi Kártya Program Zrt. 2022-ben 16,5 milliárd forint árbevételt és rekordnak számító bő 8 milliárd forint adózott profitot mutatott ki. Óriási nyereséget hozott tehát a mikro- és kisvállalkozások finanszírozására kitalált, állami támogatással, fix 5 százalékos kamattal nyújtott többféle hitelkonstrukció annak a cégnek, amely eligazítja az igénylőket, és közvetíti a hitelkérelmeket a bankokhoz.

A KAVOSZ 2018-ban még 2,6 milliárd forint árbevételnél és 377 millió adózott eredménynél tartott, öt év alatt tehát meghétszerezte a bevételét, a nyeresége pedig ez idő alatt a 21-szeresére nőtt. A 2022-ben megtermelt 8 milliárdos profitból 1,2 milliárd forint osztalékot szavazott meg magának a cégben fele-fele részben részvényes kamara, illetve a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ).

A vállalkozások körében igen népszerű a kártyahitel a kedvező kamat miatt, és mert a napi finanszírozástól a beruházásokon át a termőföldvásárlásig számos célra igénybe vehető. A két évtizede futó program keretében az indulása óta 440 ezer vállalkozás mintegy 6100 milliárd forint értékben jutott kedvezményes forráshoz – írta még a nyáron a Bankmonitor. Ami a jövőt illeti, az eddiginél is fényesebbnek ígérkezik a KAVOSZ számára, hiszen nemrég megemelték a hitel plafonját 1 milliárd forintra, és egy kormánydöntés szerint 2024-ben mintegy 1400 milliárd forintnyi kötelezettségvállalásra nyílik lehetőség.

Az iparkamara azonban nemcsak a hitelkártyaprogrammal foglalkozik, lassan céghálót növeszt maga köré. Már öt KAVOSZ-cég működik, miután tavaly két új társaságot jegyeztek be KAVOSZ Szolgáltató Nonprofit Zrt., illetve KAVOSZ E-Green Zrt.-t néven. Érdeklődtünk a fő cég rekordteljesítménye és az új vállalkozások iránt, de Perlusz László, a VOSZ főtitkára azzal hárította el kérdéseinket, hogy KAVOSZ-ügyben Krisán László vezérigazgató az illetékes, a kamarától azonban nem kaptunk választ. Azaz nem tudatták, milyen terveik vannak az új társaságokkal, és azt sem, minek köszönhető, hogy a Széchenyi hitelkártyaprogramot menedzselő cég a legutóbbi mérlege alapján az eddigi legnagyobb nyereségét produkálta.

Az említetteken kívül két további cégben tulajdonos a KAVOSZ Zrt.:

  • 100 százalékos leányvállalata, a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt., amelynek a főtevékenysége a hitelnyújtás.
  • Ezen kívül kockázati tőkealapkezelőt is gründolt a kamara 2017 elején, arról azonban nincs hír, hogy a KAVOSZ Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. aktivizálta volna magát. A cégben a KAVOSZ tulajdonrésze 40 százalék, a többséget a Spark Hungary Technológiai és Üzletfejlesztési Zrt. jegyzi. Az utóbbi Siba Ignác érdekeltsége – ő évekig dolgozott a Citigroupnál, 2010 szeptemberétől a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Gazdaságfejlesztési Operatív Programját vezette, 2013–15 között a Századvég Gazdaságkutató vezérigazgatója volt, majd a Concorde Értékpapír Zrt. projektfejlesztési igazgatójaként tevékenykedett.
Soós Lajos / MTI Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszél, mellette Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója és Eppel János, a VOSZ elnöke.

A kamarai cégbirodalom tagjaiban közös, hogy mind az öt társaságban vezető tisztségviselő, vagyis az igazgatóság vagy a felügyelőbizottság (fb) tagja Parragh László, az MKIK elnöke. A kamarához eljuttattuk kérdéseinket arról, hogy az elnök összesen mekkora javadalmazást kap a kamarai cégektől, de nem kívántak válaszolni a 24.hu-nak. A két működő kamarai társaságban, ha konkrét számokat nem is, összefoglaló adatokat azért találtunk a mérleghez fűzött kiegészítésben.

A KAVOSZ Zrt.-ben Parragh az igazgatóság elnöke, a beszámoló szerint az igazgatóság és a felügyelőbizottság tagjainak 2022. évi járandósága összesen 161,587 millió forint volt. Ebből nem derül ki, hogy Parragh mennyi tiszteletdíjra jogosult, de abból, hogy a tíz igazgatósági és fb-tag havonta együttesen 13,46 millió tiszteletdíjat kaphat, valószínűsíthető, hogy az igazgatóság elnöke havi egymillió forint feletti javadalmazásban részesül.

A KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt.-ben Parragh szintén igazgatósági elnök, az innen húzott tiszteletdíj azonban elhanyagolható tétel lehet, mivel a vezetőtestületi tagok számára 2022-ben összesen kifizetett járandóság mindössze 6,72 millió forint. Ez azt jelenti, hogy havonta 560 ezer forintot oszthattak szét a múlt évben hatuk között.

A cégnyilvántartásban a valaha csempekirályként emlegetett – első vállalkozásával fürdőszoba-berendezéseket értékesítő – Parragh két saját, Magyarországon bejegyzett vállalkozásából sem dől a pénz a mérlegük alapján. A HEU-Trend Invest Kft. nem sok életjelet mutat, a mérlegében az utóbbi öt évben eredményként néhány százezer forint veszteség szerepel, az ITC-Invest Ingatlanhasznosító és Fejlesztő Kft.-ben viszont keletkezett tavaly nyereség, sőt a 12,654 millió forintnál magasabb osztalékkivétről döntöttek a tulajdonosok, az összeget kiegészítették az eredménytartalékból 15 millió forintra. Úgy fest, az ITC-Investben elvágta Parragh a delaware-i offshore paradicsomba vezető szálakat, legalábbis egy 2023. májusi közgyűlési jegyzőkönyv szerint a delaware-i bejegyzésű International Tiles Connections Co. Parraghra ruházta 7,8 millió forintos üzletrészét. A jegyzőkönyv aláírásai alapján ez úgy történhetett, hogy Parragh László az ITC-Invest tagjaként és ügyvezetőjeként megállapodott Parragh Lászlóval, hogy az általa képviselt delaware-i cég üzletrészét átveszi Parragh László, és innen fogva az ITC-Invest egyedüli tulajdonosaként ő szerepel a tagjegyzékben.

A kamarai és a saját cégeken felül bevételi forrás Parraghnak az állami vasúttársaság, ahonnan havi apanázst húz, miután tavaly tavasszal teljes sorcsere történt a MÁV-nál. Akkor választották be az immáron Lázár János fennhatósága alá tartozó MÁV igazgatóságába Parraghot, és azzal a lendülettel meg is emelték a tiszteletdíjakat: az év elején még 500 ezer forintos apanázs 1 millió 160 ezer forintra ugrott.

Parragh a bevételeit firtató újságírói érdeklődéseket korábban is rendre elhárította, mondván, irritáló lenne, ha kimondaná az összeget, ugyanakkor aprópénznek nevezte akkori felesége javadalmazását, aki a monetáris tanács tagjaként az idő szerint havi 3 millió forintot kapott. Ehhez képest a kamarai cégek és a Magyarországon bejegyzett saját cégérdekeltségei még a MÁV-os tiszteletdíjjal együtt sem múlják felül érdemben a feleség akkortájt 36 milliós javadalmát.

A nemzeti olajvállalat, a Mol Nyrt. igazgatósági tagsága viszont valóban jelentős összeget hoz Parragh konyhájára, azzal együtt már meglehet az évi 100 milliós bevétele.

A Mol közgyűlésére készített beszámoló alapján 2021-ben a Parraghnak kifizetett teljes javadalmazás 83 455 375 forint volt, ami havi több mint 7 millió forint, a 2022-re megítélt összeg pedig 78 289 674 forint volt. (A 6 százalék körüli csökkenés a forint árfolyamgyengülésével, illetve a Mol részvényárfolyamának gyengülésével függ össze. A juttatáscsomag több elemből áll: tiszteletdíj, béren kívüli, részvényalapú, illetve készpénzjuttatás.) Ezzel Parragh a Mol összes igazgatósági tagját lekörözte, pedig olyan nagyágyúkkal ül együtt a testületben, mint Csányi Sándor OTP-elnök, Járai Zsigmond volt pénzügyminiszter és jegybankelnök, valamint Martonyi János volt külügyminiszter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik