Gazdaság

Innen tudhatjuk meg, mennyit érhet lakásunk, házunk

Einspach Brúnó / 24.hu
Einspach Brúnó / 24.hu

A KSH Ingatlanadattárban akár utcára pontosan láthatjuk az egyes településeken a négyzetméterárakat, így egész pontos képet kaphatunk az ingatlanunk értékéről. (A leírás szerint akkor, ha rendelkezésre állnak az adatok.) A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Lakásstatisztikai osztályának vezetője, Székely Gáborné azt mondta az Economxnek, hogy szerinte az adatok mögött megbújó történetek az igazán érdekesek. Az elmúlt nyolc év leghajmeresztőbb ingatlanpiaci változásait is felfedték.

Íme néhány beszédes tény a magyarországi ingatlanhelyzetről:

  • A lakások 90 százalékát a tulajdonosok lakják, mindössze 9,9 százalékot tesz ki a bérelt lakások aránya.
  • 2015 óta több mint két és félszeresére emelkedtek a lakásárak, ami a régiónkban és az Európai Unióban is a legmagasabb.
  • 2021-ben már 6,8 év alatt megszerzett keresetből lehetett kifizetni egy használt lakás árát, és ez volt a helyzet 2022-ben is.
  • A fővárosi keresetekkel számolva Pest régióban a megfizethetőség a 2016. évi 6 évről 9 évre emelkedett 2022-re.

A rendszerben kutatva több érdekességre is bukkantak:

  • 2022-ben 500 ezer forintos négyzetméterár alatt Budapesten szinte semmit nem lehet már kapni, a legdrágább utcák átlagára meghaladta a 2 millió forintot,
  • a legdrágább fővárosi kerület az V., méghozzá 1,2 millió forint feletti átlagárral,
  • a legdrágább város Balatonfüred volt, itt 1 millió forint volt a négyzetméterár 2022-ben,
  • a legolcsóbb vidéki város Pétervására volt Heves vármegyében, árszintje alig haladta meg a 40 ezer forintot.

Az osztályvezető szerint az ingatlanadattár hasznos lehet ingatlan-adásvételeknél, ugyanis segít elhelyezni az ingatlanok értékét, mérsékelve a döntések kockázatát. Az ingyenesen elérhető felületen a 2022-es év végével bezárólag tudjuk böngészni az árakat, az üzleti partnerek azonban frissebb adatokhoz is hozzáférnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik