Gazdaság

Börtönbüntetésre ítélte a bíróság a csődtanácsadót, aki az eltűnt lőszergyártósor és a Borkai-videó útját is keresztezte

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Mikó Istvánt, az országos botrányok körül rendre felbukkanó csődmenedzsert – akinek a neve hol a Dunaferr elfoglalására érkezett zsoldoscsapat vezetőjeként, hol a volt győri polgármester, Borkai Zsolt szexbotránya kapcsán került elő – börtönbüntetésre ítélte a bíróság. Első fokon a Pest Központi Kerületi Bíróság még tavaly ősszel döntött úgy, hogy folytatólagosan, különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás és más bűncselekmények miatt három év börtönbüntetésre, három év közügyektől eltiltásra, továbbá 2,1 millió forint pénzbüntetésre ítéli a férfit, és három évre eltiltja attól, hogy gazdasági társaság vezető tisztségviselője legyen.

Mikó fellebbezett, és a felmentését kérte, arra hivatkozva, hogy a vádpontok nem állják meg a helyüket, a kifogásolt szerződések teljesültek, nem ért senkit kár az egyébként 12–13 évre visszanyúló ügyben. A Fővárosi Törvényszék azonban, mint a szerdai nyilvános ítélethozatalon kiderült, nem látott okot az ítélet megváltoztatására.

Varga Jennifer / 24.hu

Az ítélethirdetésből – amit másfél-kétórás tanácskozás előzött meg – az körvonalazódott, hogy egyebek mellett munkagépekre tulajdonjogfenntartással kötött adásvételi szerződésekről volt szó a perben. Nem teljesítés miatt, más követelések kiegyenlítésére azonban a gépeket eladták, és a Mikó-cég számlájára befolyó pénzek azután ugyanazon érdekkör más cégeihez vándoroltak, illetve maga Mikó vett fel belőlük milliós összegeket. A bíró bizonyítékként hosszan sorolta az összegek beérkeztét és a kifizetések, pénzfelvételek ehhez közel eső dátumait. A másodfokú bíróság az elsőfokkal egyezően igazoltnak látta, hogy idegen dologgal való rendelkezésről és saját haszonra történő felhasználásról, azaz sikkasztásról volt szó.

Az elkövetési érték számba vételénél a bíró 150 millió forintig jutott,

és azt mondta, ha a sikerdíjas, jogos tételeket levonják (a Szeviép nevét is említette), akkor is bőven az 50 milliós határ felett vagyunk, azaz különösen nagy értékre elkövetett sikkasztásnak számít a cselekmény. Az összeget és a körülményeket figyelembe véve az ügyben főszabályként 5 és 15 év között lenne a büntetési tétel, de ezt az enyhítő körülményeket figyelembe véve jócskán mérsékelte az elsőfokú bíróság. További enyhítésre a törvényszék nem látott indokot, azzal együtt, hogy a 112 millió forintos kárt megtérítették. Ugyanakkor a bíró súlyosítást sem látott szükségesnek, bár megemlítette a „gátlástalan elkövetést, kitartó szándékot”, valamint hogy hiába telt el több mint egy évtized,

bűnösségbelátás nem alakult ki a vádlottban.

Mikó István az ítélethirdetés után lapunknak annyit mondott, hogy a Kúriához fordul felülvizsgálatért, mert meggyőződése szerint nem követett el bűncselekményt.

Frissítünk!

Mikó István írásban reagált az ítéletre lapunknak. „Az ügy egy 2010-ben aláirt fémipari megmunkálógép adásvételéről szól, melyet hamis iratokkal, adatokkal, meghamisított adattáblával adott el a De Lage Landen Finance Zrt. annak a cégnek, amelyiknek vezérigazgatója voltam. A gépet azért vettük meg, hogy továbbértékesítsük, és így is történt, tulajdonjog-fenntartással, ahogyan kaptuk, várományosként. Én tettem feljelentést egyedi azonosító meghamisítása miatt, majd lettem gyanúsítottja, vádlottja az ügynek, amit egy alkalommal meg is szüntettek. Valóban, sosem ismertem be, hogy bűncselekményt követtem volna el azzal, hogy várományosként továbbértékesítettük a berendezést, hiszen a vételárat engedményeztük kifizetni a De Lage Landen részére. A gép adattáblájának meghamisítása miatt a vevő nem fizetett, a gépet a De Lage Landen online árverésen eladta. Az általam képviselt cég 90 darab gépet értékesített egyszerre, 89-cel semmi baj sem volt” – közölte, kiemelve, hogy az eljárásban polgári igény nincs, mivel azt már 2011 végén lezárták.

Messze nem ez az egyetlen esete Mikónak az igazságszolgáltatással. Korábban arról adtunk hírt, hogy befolyással üzérkedés miatt egy időre előzetes letartóztatásba került. Legutóbb pedig arról írtunk, hogy eltűnt a „dr.” titulus a neve elől, pedig a „megoldóember” évek óta így írta alá a dokumentumokat a vezetésével működő társaságoknál.  Azt megelőzően csődtanácsadó cégének figyelemre méltó csődjéről cikkeztünk.

Mikó mindemellett

  • ismert a futballstadionokat biztosító őrző-védők bizniszből, ezen az ágon szokták összekapcsolni az FTC-t elnöklő Kubatov Gábor köreivel. A Fidesz pártigazgatója beperelte lapunkat, amiért egy lapon említettük Mikóval, de a Kúria jogerősen a 24.hu-nak adott igazat.
  • Szerepelt a hírekben a szex- és korrupciós botrányba belebukott győri polgármester, Borkai Zsolt ügyével kapcsolatban, mint aki a jachton rögzített szexvideó holléte utáni kutakodást segítette.
  • Felbukkant a dunaújvárosi acélmű, az ISD Dunaferr Zrt.-ért folyó harcban: „zsoldosokkal” érkezett a vasmű bevételére.
  • Valamint az egyik főszereplője annak a titkosszolgálatokat súroló ügynek, amely egy kicsiny borsodi hadiipari cég körül forog. A Mikó által megszerezni óhajtott vállalkozás fő értéke egy 25 millió töltény gyártására alkalmas gépsor lenne, ami egyszerűen eltűnt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik