Gazdaság

93 év után leáll Magyarország egyetlen műtrágyagyára

MTI / Bodnár Boglárka
MTI / Bodnár Boglárka

Határozatlan időre befejezte a termelést Magyarország egyetlen műtrágyagyártó vállalata, a Nitrogénművek – mondta az Agrárszektornak Bige László, a társaság elnök-vezérigazgatója. A cég tulajdonosa szerint a nyáron megjelent, a széndioxid-kvóta kiosztására és eladására is adóterhet előíró rendelet olyan gazdasági környezetet teremtett, amelyben lehetetlen a többletköltség érvényesítése az árakban. Az így veszteségessé váló gyártást a társaság pedig nem vállalja.

Mint írták, a Nitrogénművek már november 6-tól leállt, a nyilvánosan elérhető adatok szerint egy hónapra, azonban Bige László most megerősítette,

a korábbi hírekkel ellentétben a Nitrogénművek nem egy hónapra, hanem határozatlan időre állt le, sőt, az üzleti környezet drasztikus romlása miatt a vállalat nem tervezi az újraindulást, 93 év után befejezi a gyártói tevékenységét.A tulajdonos azt a levelet is elküldte a lapnak, amit szeptemberben Lantos Csaba energiaügyi és Nagy István agrárminiszternek írt azért, hogy felhívja a figyelmet a helyzetre. Arra nem tér ki a cikk, hogy a korábban az ellenzéket támogató és az ügyészség által börtönnel fenyegetett vállalkozó kapott-e választ a kormányzattól a levelére.

Az egyetlen hazai műtrágyagyártó vállalat tulajdonosa szerint a széndioxid-kvóta ingyenes kiosztása, ráadásul az eladása után is kivetett adó ellehetetleníti a gyártást, mivel olyan költségnövekedést eredményez, amelyet nem lehet érvényesíteni az árakban.

Figyelemre méltó, hogy a történtekhez képest Orbán Viktor miniszterelnök tavalyi nemzetközi sajtótájékoztatóján az energiaválság kontextusában még a szén-dioxid kvóta rendszernek a teljes felfüggesztése mellett érvelt. Akkor a kormányfő még az európai energiaárak csökkentését célzó javaslatokat tett az uniós döntéshozóknak. Orbán Viktor elmondta:

könnyebbséget jelentene a piaci szereplőknek és a vásárlóknak, ha ideiglenesen felfüggesztenék a szén-dioxid-kvóta rendszerét,

szétválasztanák a nagykereskedelmi villamos energia és a földgáz árát, illetve szüneteltetnék azt a kötelezettséget, amely szerint bioösszetevőt kell keverni az üzemanyagokba. Ezek megvalósítására azért van szükség a kormányfő szerint, hogy alacsonyabbak, kezelhetőbbek legyenek a végfelhasználók számára már szinte elviselhetetlen áram-, gáz- és üzemanyagköltségek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik