Belföld

Letöltendő börtönbüntetést kér az ügyészség Bige Lászlóra

Balázs Attila / MTI
Balázs Attila / MTI

Letöltendő börtönbüntetés kiszabását kéri Bige Lászlóra a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség – értesült a Magyar Nemzet. Az okirat-hamisítással és vesztegetéssel vádolt vegyipari vállalkozót április végén első fokon a Nyíregyházi Törvényszék már egyszer felmentette a vádak alól.

A 2020-as vádirat szerint Bige 2009-ben megállapodott egy vállalkozóval, hogy több ezer tonna műtrágyát ad át neki, és a forgalmazó azt a piaci ár alatt, részben számla nélkül eladja, az összeget pedig átadja Bige Lászlónak. Cserébe vállalta, hogy a vállalkozónál letétbe helyezett terméket később minőségi kifogásra hivatkozva leértékeli, így a forgalmazó is haszonhoz juthat. Az ügyészség szerint a terméket készpénzért, számla nélkül értékesítő vállalkozó 135 millió forintot csorgatott vissza Bigének, amivel a saját cégének nem számolt el.

Az ügyészség a Nyíregyházi Törvényszék áprilisi felmentő ítélete után rögtön jelezte, hogy fellebbezni készül. A közelmúltban elkészült írásos fellebbezésben a megyei főügyészség azt indítványozta, hogy a Debreceni Ítélőtábla változtassa meg az ítéletet, és állapítsa meg a vádlott bűnösségét, továbbá szabjon ki rá letöltendő börtönbüntetést.

A fellebbezés kérdésében a végső döntést a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség fogja meghozni. A kormányközeli lap úgy tudja, az ezzel kapcsolatos indítványt még nem nyújtották be a bírósághoz.

Bige Lászlót hűtlen kezelés vádjával is bíróság elé állították. 2021 októberében azzal vádolták meg őt és öt munkatársát, hogy kétmilliárd forinttal megkárosították a műtrágyakirály saját cégét. Ez az eljárás jelenleg tárgyalási szakban van a Nyíregyházi Törvényszéken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik