Gazdaság

Magánegészségügy: kezd leszakadni a középosztály

MTI/Koszticsák Szilárd
MTI/Koszticsák Szilárd

A magánegészégügyben is azt tapasztaljuk, hogy a középosztály kezd leszakadni, bár a rendelők próbálják felvenni a harcot az inflációval, az látszik, hogy egy kisebb csoport privilégiuma lett a magánellátás, erről beszélt Végh Attila, az Eurohealth Ltd. vezérigazgatója, a Nagy Magánpraxis Napon.

Az Economx tudósítása szerint a szakember megjegyezte, a magánegészségügy a profitabilitás megtartásakor sok problémával szembesül, egyrészt 2024-ben érkezik egy újabb szakdolgozói béremelés az állami szektorban és ezzel a magánegészségügyben is fel kell venni a harcot. De arra is felhívta a figyelmet, hogy az árak még mindig nem tudták a költségek emelkedését lekövetni, utalt a történelmi orvosbéremelésre, az inflációra és a rezsiköltségek emelkedésére.

A betegek idén jellemzően 20 százalékos áremelkedést tapasztalhattak 2022-höz képest. Budapesten egy endokrinológushoz vagy egy bőrgyógyászhoz az első vizsgálatért, 22-50 ezer forint közötti összeget kérnek el a magánrendelők, ugyanezekért a vizsgálatokért vidéken 8-30 ezer forintot kell fizetni. A fogászati kezelések árai is úgy tűnik elmentek a falig.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által vezetett műtéti várólistákon jelenleg 48 ezernél is több beteg várakozik, de amíg korábban a betegek 2-4 százaléka keresett fel magánklinikát az ortopédiai műtétje miatt, ma a magánkórházak már a térd-és csípőprotézis műtétek 20 százalékát végzik el. Az idei évben az ortopédiai műtétek 30 százalékkal drágultak, a Waberer Medical Centerben egy csípőprotézis műtét 1,8 millió forintnál kezdődik egy térdprotézis 2,1 millió forint körül alakul. A TritonLife a díjszabása szerint 2-2,5 millió és 4,3 millió forint között kínál innovatív ortopédiai megoldásokat.

Kapcsolódó
Virtuális másolatok készülhetnek az emberekről
Egyre több helyen próbálják az orvoslásban hasznosítani a digitális ikreket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik