Gazdaság

Az első „Pesty-ügyben” annyi biztos, hogy a 7 milliárd forint állami támogatás nem jön vissza

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Állami szereplők vannak túlsúlyban a „Lölő-jelenség” konkrét példáinak bemutatását ígérő Pesty László által közzétett első ügyben: a legnagyobb kockázatot a Külkereskedelmi és Külgazdasági Minisztérium viseli, 7 milliárd forintos állami támogatással, és az állami tulajdonú Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-től függ, mennyit sikerül kihozni a felszámolásba dőlt cégvagyonból.

Az ősfideszes Pesty László újságíró, egykori dokumentumfilmes még Tusványoson kezdett el beszélni arról, hogy a kormánypárti holdudvar egy része a „kirakatban lop, csal, zsarol, hazudik”, és belengette, hogy a korrupciós ügyek leleplezése során nevekkel is előáll majd. Ennek az első darabja – mint ismertettük – egy levél volt, szerzője B. E. vállalkozó, aki három évet ült letartóztatásban, és akivel kapcsolatban Pesty hangsúlyozta: állításainak valóságtartalmát nem ellenőrizte.

A tervek az ország egyik legnagyobb élelmiszer-feldolgozójának megépítéséről szóltak a Kecskemét melletti Kerekegyházán, ahol a megtermelt zöldséget, gyümölcsöt hűtőházakban tárolták volna, hogy aztán lekvárt, befőttet, savanyúságot, ivólét készítsenek belőlük a hazai, illetve külföldi piacokra. De a

7 milliárd forint közpénzből és a piarista rend milliárdjaiból végül gyümölcslekvár helyett méretes büntetőügy lett.

A lapunkban részletesen bemutatott fantomkonzervgyár miatt indult perben B. E. a vádlottak padján ül, költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt.

B. E. cégcsoportjának ügyeiről cikksorozatban számoltunk be:

  • nyitányként egyedi kormánydöntéssel bő 7 milliárd forint támogatást nyújtott a kormány, a piarista rend pedig tulajdonostársként szállt be több milliárddal kerekegyházi „csarnokvárosba”, amihez még a váci gimnázium épületét is elzálogosították.
  • A kacskaringós történetben találtak a hatóságok a Covid-járvány idején is terített hatástalan kézfertőtlenítőt és baktériummal szennyezett ásványvizet, amiből az Országos Vérellátó Szolgálathoz is jutott, továbbá nagy mennyiségű, engedély nélkül készült gyümölcskészítményt, befőttet zároltak, ami nem kerülhetett forgalomba a gyártási szabályok megsértése miatt.
  • A befolyt pénz egy része eltűnhetett, az építmények egy részét nem fizették ki, a cégcsoportot végrehajtások terhelték. A történet végül büntetőüggyé fajult, B. E.-t és néhány társát 2020-ban letartóztatták költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanújával.
  • Az ügyészség tíz év fegyházbüntetést kért a mélyen vallásos B. E.-re, aki bibliai idézetekkel védte magát a bíróságon. A Piarista Rend Magyar Tartományának két volt vezetője ugyanakkor felfüggesztett börtönbüntetéssel megúszta.
  • A csoportból több cég felszámolás alá került, a fő cég, a Hírös-Vitál Zrt. például 2021 áprilisában vált fizetésképtelenné, és megkezdődött a vagyon széthordása.
Mohos Márton / 24.hu Lezárt raktár Kerekegyházán.

A felszámolási eljárás megkezdése után csaknem egy évvel megjelent a történetben az állami felszámoló, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. (NRN) is, ahogy ez nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetek esetében szokás. Nem világos ugyanakkor, hogy miért nem léptek korábban, hiszen sok milliárd közpénz áll a beruházásokban, és ilyen esetekben az adóforintok visszaszerzésének állami felügyelete, a hatékony behajtás és a vagyonvesztés elkerülése lenne a jogszabályban lehetővé tett speciális felszámolási ügymenet, a kiemelt kezelés indoka.

Az állami felszámoló az idén többször nekifutott az eladásnak, árverési hirdetményeiből az látszik, hogy májustól nagyjából havonta hirdeti eladásra a Hírös-Vitál vagyontárgyait. Nem kapkodnak a vagyonért, eddig nem sikerült túladni a külterületi ingatlanokon és a felépítményeken. Az NRN legelőször,

májusban még teljes áron, 9,135 milliárd forintos becsértéken kínálta az ingatlanokat, üzemeket, azután jócskán engedtek az árból: a becsérték 70 százalékára, azaz bő 6,5 milliárd forintra zuhant a kikiáltási ár.

A legutóbbi, szeptemberben kiírt nyilvános árverésre is ennyiért hirdették meg a kerekegyházai komplexumot. Nagy levegőt kell vennie annak, aki részt akar venni az október 6-án kezdődő liciten, a hirdetmény szerint ugyanis ehhez 465,75 millió forint árverési előleget kell letenni.

A komplexumot jelenleg bérlő hasznosítja, de a felszámoló nem tud garanciát adni a vevőnek a majdani működtetésre, a hirdetmény szerint „a működtetéshez szükséges engedélyekről az értékesítőnek nyilatkozni nem áll módjában, a működőképességre az értékesítő szavatosságot nem vállal”.

Az eladásra kínált vagyon egyébként több ipari ingatlanból és üzemből áll, az egyes tételeket azonban sokmilliárdos jelzálogjog, illetve elidegenítési tilalom terheli. Akadnak olyan ingatlanok,

  • amelyeken a Külgazdasági és Külügyminisztérium jelzáloga van 8,453 milliárd forint és járulékai erejéig,
  • és olyan is van, amelyen a Piarista Rend Magyar Tartománya jelzálogjoga van feljegyezve 4 milliárd forint kölcsön, illetve 1 milliárd forint tőke és járulékai erejéig, elidegenítési tilalommal súlyosbítva.

A piarista rend a tőkéstársként befektetett tőke, illetve kölcsön összegét, Szijjártó Péter tárcája pedig a háttérintézményén, a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség Nonprofit Zrt.-n keresztül nyújtott állami támogatást követelheti a felszámolási eljárásban.

Soós Lajos / MTI Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

A felszámoló szeptemberben már ötödször bocsátotta nyílt árverésre a Hírös-vagyont. Közben 30 százaléknál tart az árengedmény, és ha akadna a 6,5 milliárd forintos kikiáltási áron vevő, a bevétel akkor sem fedezné a beruházáshoz adott állami támogatást. Az ügyészség szerint a költségvetés kára 6 milliárd 824 millió forint.

B. E. vitatja ezt, szerinte a beruházás elkészült, törvénytelenül vették el a vagyonát, bízik a felmentésében, és bírósági meghallgatásán azt fejtegette, hogy a meghurcolása, valamint a letartóztatásban töltött évek után kapott jóvátételből vissza fogja vásárolni az élelmiszeripari beruházását, és újraéleszti a világhírű hazai gyümölcskertészeti kultúrát.

Kapcsolódó
Rómáig ér a piaristák befektetésével is épülő alföldi fantomkonzervgyár csődhulláma
Az ország legnagyobb élelmiszer-feldolgozójának kikiáltott kerekegyházi „csarnokváros” létrehozását a kormány hétmilliárd forinttal támogatta. Mostanra négy embert letartóztattak, az ügyben érintett piaristák tartományfőnöke lemondott. A szálak egy gimnáziumi osztályban érnek össze.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik