Gazdaság

Bűnszervezetben való részvétel miatt letartóztatták a milliárdos állami támogatást szerző cégcsoport vezetőit

A bíróság elrendelte Bajáki Ede és három társa előzetes letartóztatását – tudta meg a 24.hu. A tárgyalást csütörtökön tartották, miután négyüket kedden őrizetbe vette a NAV Bűnügyi Igazgatósága. A bíróság arról döntött, hogy első körben 30 napos előzetes letartóztatást rendel-e el vagy kiengedi őket az előzetesből.

Bajákiékat különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással és más bűncselekményekkel gyanúsítják. A kárérték – a 168 Óra információja szerint – meghaladja az egymilliárd forintot.

Tud valamit? Súgjon

Vannak információi, hogy mik történtek a cégcsoportnál? Kérjük, írjon a cikk írójának, roland.baksa@24.hu .

Amint beszámoltunk róla, kedden kora reggel a NAV Bűnügyi Igazgatóságának munkatársai jelentek meg Kerekegyházán egy élelmiszeripari cégcsoport telephelyén, iratokat szedtek össze, számítógépeket gyűjtöttek be, IT-mentéseket végeztek, benéztek a raktárakba, irodákba. Ezt megelőzően pedig, hajnalban őrizetbe vették a cégcsoport irányítóját, tulajdonosát, Bajáki Edét, és három társát.

Ez az a cégcsoport, amelyiknek két zűrös ügyét lapunk derítette ki. A Gladiolus Kft. hatástalan kézfertőtlenítőt terített, és még a koronavírus-járvány európai terjedésének kezdetén is szállított ki belőle. Miután megpiszkáltuk az ügyet, a megyei tiszti főorvos kivonatta a forgalomból a kézfertőtlenítőt, mivel használata járványügyi kockázatot rejt. Ez után a NAV márciusban razziát tartott a raktáraknál.

Nem sokra rá arról számoltunk be, hogy veszélyes baktériumot tartalmaz a cégcsoport másik tagja, a Hírös-Vitál Zrt. által gyártott Hírös ásványvíz. A problémás vízből a Gladiolus szállított be az Országos Vérellátó Szolgálathoz, még a koronavírus-járvány alatt is, több ezer palackkal. A megyei kormányhivatal ez után betiltotta a palackozást, és kivonta a forgalomból a szénsavmentes ásványvizet.

A NAV-vizsgálat most a Hírös-Vitálra koncentrál. A cég 2017-ben bő 7 milliárd forintos állami támogatást kapott egy élelmiszeripari feldolgozóüzem építésére a kerekegyházi telepen. Azonban messze nem teremtett annyi munkahelyet, mint amennyit vállalt az állami támogatásért cserébe. Másrészt gondok lehetnek a gépsorral. A raktárakat, csarnokokat újonnan építették a telepen, de a gépek egy részét a 24.hu információi szerint Kínából szerezték, egy EU-s cégen átfuttatva, és értékük valamiért a többszörösükre nőtt.

A letartóztatottak között információnk szerint a gépek Kínából való beszerzésében való közreműködés.

Az ügy a piaristáknak is kínos lehet. A Hírös-Vitálban tulajdonostárs a piarista rendhez köthető PBG FMC Kockázati Tőkealap, a tartományfőnökség forrásszervezési igazgatója, Svastits Géza pedig igazgatósági tag a cégben. Svastits csütörtök reggel azt írta lapunknak, hogy „szomorúan és megdöbbenve vesszük tudomásul, hogy ez történik az említett vállalkozással. A cég elleni hatósági vizsgálatról nincs további információnk.”

Kiemelt kép: A Hírös-Vitál, és a Gladiolus Kft. kerekegyházi telepe. Fotó: Mohos Márton/24.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik