Gazdaság

Bibliai idézetekkel védte magát B. E., akire tíz év fegyházat kért az ügyészség a fantomfeldolgozó miatt

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Az ország legnagyobb élelmiszer-feldolgozóját megálmodó elsőrendű vádlott meghallgatásával folytatódott a Kecskeméti Törvényszéken B. E. és tíz társa büntetőpere. A Kerekegyháza melletti, egy ideje már felszámolás alatt álló csarnokvárost a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította, és hétmilliárd forinttal támogatta. A meg nem valósult projektbe a Piarista Rend Magyar Tartománya is betársult, melynek két volt vezetője felfüggesztett börtönbüntetéssel úszta meg az ügyet. B. E.-re ugyanakkor tíz év fegyházbüntetést kért az ügyészség.

A kerekegyházi kusztódiátus élelmiszeripari beruházásában a szentháromságos Úristen társa lettem a teremtésben, ugyanis kigondoltam, kiimádkoztam, és a semmiből létrejött Európa valaha volt legnagyobb meggyfeldolgozó gyümölcskonzervgyára.

Így kezdte vallomását február elején, a Kecskeméti Törvényszéken, az 51 éves B. E., a per elsőrendű vádlottja, a felszámolásba dőlt Hírös-Vital Zrt. valamint a Gladiolus Kft. vezetője, akit bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével vádolnak a 32 futballpályányi területen fekvő, 16 épületből álló élelmiszer-feldolgozó meghiúsulása miatt indult büntetőperben.

A beruházás 7 milliárd forint költségvetési támogatást kapott a HIPA Befektetési Ügynökségtől, és e mellett a Piarista Rend Magyar Tartománya (PRMT) is betársult vagyonával a projektbe. Ahhoz, hogy a Hírös-Vital Zrt. az állami támogatást megkapja, a Piarista Rend Magyar Tartománya – a vád szerint – egy színlelt, több mint 5 milliárdos kölcsönszerződéssel nyújtott fedezetet. A szerteágazó ügyről cikksorozatban számoltunk be a kezdetektől B. E. letartóztatásáig, a büntetőper első fordulójáról pedig itt olvashatnak.

B. E. összesen három tárgyalási napon keresztül olvasta a Bibliából, a Büntető törvénykönyvből, valamint versekből származó idézetekkel tarkított vallomását, amelynek lényege, hogy nem követett el bűncselekményt, a vádlott-társai ügyészi kényszerre vallották azt, hogy strómanok voltak a cégcsoportban.

Hangsúlyozta: törvénytelenül vették el a vagyonát, de bízik a felmentésében és a meghurcolása, valamint a letartóztatásban töltött évek után kapott jóvátételből vissza fogja vásárolni az élelmiszeripari beruházását, és újraéleszti a világhírű hazai gyümölcskertészeti kultúrát.

Mohos Márton / 24.hu

Elmondta, hogy még ma is a fülében cseng a Piarista Rend nagyobb elöljárójának mondata, amelyet az alábbi kérdésére felelt: „Mit fogtok csinálni, ha majd einstandolni akarják a beruházást?” A válasz akkor az volt: „A Piarista Rendet nem lehet einstandolni!” Azóta mindenki megtanulta, hogy aki áll, vigyázzon, hogy el ne essék! – tette hozzá. Véleménye szerint törvénytelen eljárás zajlik. Állításait az ügyész a tárgyaláson visszautasította.

Február közepén, a harmadik tárgyalási napon már bilincsben érkezett B. E. a tárgyalásra. Csaknem két és fél év letartóztatás után, múlt év december elején ugyanis a bíró szabadlábra helyezte B. E.-t, a döntést viszont az ügyészség megfellebbezte. A jogerős döntés meghozatala két hónapjába telt a Szegedi Ítélőtáblának. Bár ez idő alatt B. E. a perével volt elfoglalva, az ítélőtábla azonban továbbra is tart a szökésétől, ezért újra letartóztatásba került.

A vád szerint a bűnszervezetben érintett vádlottak költségvetést károsító bűncselekmények sorozatos és folyamatos jelleggel történő elkövetése céljából 2017-től kezdődően az elkövetésbe bevont cégek színlelt üzleti kapcsolatrendszerén, fiktív számlázási láncolatán alapuló bűnszervezetet hoztak létre. B. E. szerint az ügyben semmi sem fiktív, mert a beruházás megvalósult, nemhiába támogatták a piaristák, de még a HIPA is hitt benne. Elmondta: Magyar Levente – a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára –, akivel több alkalommal is tárgyalt, a beruházás mielőbbi megvalósítását szorgalmazta.

B. E.-re az ügyészség 10 év engedmények nélküli fegyházbüntetést és teljes vagyonelkobzást indítványozott. Az ügy tizenegy vádlottjából már hatan beismerő vallomást tettek, és jogerős, engedményes, nagyrészt felfüggesztette büntetéssel távozhattak.

A kerekegyházi feldolgozó jelenleg szellemváros képét mutatja, felszámolást alatt áll, már a világítást is kikapcsolták, a lízingelt eszközöket, járműveket elszállították.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik