Gazdaság

Felfüggesztette a kormányhivatal a bátonyterenyei akkufeldolgozó működését

Komka Péter / MTI
Komka Péter / MTI

Határozatlan időre felfüggesztette egy akkumulátor-feldolgozó működését a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal kedden – szúrta ki a 444. A kormányhivatal oldalára kitett tájékoztatás szerint a bátonyterenyei üzem ugyan a környezetet nem szennyezte, de sorozatosan megszegte a működéssel és hulladékgazdálkodással kapcsolatos szigorú előírásokat.

Mint beszámoltunk róla, tűz és robbanás is volt az üzemben, súlyosan veszélyeztették a dolgozóikat, előfordult, hogy az ellenőrök is rosszul lettek a dél-koreai tulajdonú üzemben, amelyet a SungEel Hitech Hungary Kft. működtet. A cég szigetszentmiklósi akku-feldolgozó üzemében két halállal végződő baleset is történt. A lakosság tüntetést is szervezett az üzemmel szemben

Azt is írják, hogy a bátonyterenyei üzemet a kormányhivatal és a társhatóságok folyamatosan ellenőrizték az elmúlt időszakban is. A vizsgálatok szerint a vállalkozás rendszeresen megsértette a hulladék telephelyen belüli elhelyezésére vonatkozó előírásokat, nem megfelelően vezette a dokumentációt, de előfordult az is, hogy az engedélyezettnél több hulladékot dolgozott fel. A rendelkezésre álló eredmények szerint a szabálytalanságok környezetszennyezést nem okoztak, de mivel az előírások súlyos megsértése veszélyeztette a biztonságos működést, ezért a hatóságok a fokozatosság elve alapján egyre nagyobb bírságokat szabtak ki. A cég hat alkalommal összesen közel 100 millió forint büntetést kapott, valamint az ismétlődő szabálysértések miatt a kormányhivatal a tevékenység korlátozását vagy felfüggesztését is kilátásba helyezte.

A munkavégzés az üzemben akkor indulhat újra, ha a cég megteremti a jogszerű működés feltételeit, amelyhez a jogszabályoknak megfelelő módon szükséges rendeznie a túltárolt hulladék helyzetét is. Emiatt a helyi lakosok a működés felfüggesztése idején is érzékelhetnek áruforgalmat az üzem környékén – írja még a kormányhivatal.

Az LMP megkésett, de előremutató lépésnek tartja, hogy a Nógrád Megyei Kormányhivatal kedden határozatlan időre felfüggesztette a bátonyterenyei akkumulátor-feldolgozó működését. Véleményünk szerint ugyanakkor azokat az üzemeket, amelyek veszélyeztetik az emberek biztonságát, amelyek semmibe veszik a magyar jogszabályokat, nem felfüggeszteni kell, hanem bezárni, legyenek bárhol az országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik