Belföld

Tűz volt egy akkumulátor-feldolgozóban Bátonyterenyén, a hatóságok nem verték nagydobra

FACEBOOK / NAGY-MAJDON JÓZSEF
FACEBOOK / NAGY-MAJDON JÓZSEF

Június 9-én este tűz ütött ki a dél-koreai tulajdonú, SungEel Kft. bátonyterenyei üzemében. Az Átlátszó szerint a tűzeset riadalmat keltett a lakosság körében, a helyi közösségi oldalakon többen megosztották a távolból is látszó nagy füstöt, a hatóságok azonban nem verték nagydobra az immár sokadik akkumulátoros incidenst.

A Nógrád megyei Bátonyterenyén elsősorban a gödi Samsung SDI és a komáromi SK Battery gyárainak selejtes akkumulátorait fogadják és dolgozzák fel, évi 28 ezer tonna mennyiségben. Az üzem a dél-koreai tulajdonú SungEel Hitech Hungary Kft. második magyarországi gyára, az első Szigetszentmiklóson működik. A 2021 júliusában átadott 9,3 milliárd forint összértékű bátonyterenyei beruházáshoz a magyar kormány 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott.

A baleset estéjén rövidke hír jelent meg a vármegyei katasztrófavédelem oldalán, mely szerint egy bátonyterenyei „ipari létesítményben” – a céget nem nevezték meg – egy darálógép kigyulladása kisebb tüzet okozott.

Az üzemben nyolcvan ember tartózkodott, akik sértetlenül elhagyták az épületet. A helyszínre riasztották a katasztrófavédelmi mobil labort is

– olvasható a vármegyei katasztrófavédelem oldalán. A nool.hu megyei hírportál szerint a tüzet a nagy erőkkel kivonuló tűzoltók hamar eloltották. A lap már akkumulátor-feldolgozóról ír, azonban a cég nevét nem említi meg. Azt, hogy a SungEel Kft.-nél történt a baleset, Nagy-Majdon József, a település fideszes polgármestere árulta el. Nagy-Majdon a tűz után az üzem előtt jelentkezett be a Facebook oldalán. A polgármester állítása szerint az egyik darálóban a motor és a szalag gyulladt ki.

Tavaly már történt egy baleset ugyanitt, akkor négyen meg is sérültek. A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egyik dokumentuma szerint a 2022 júliusában történt robbanásos baleset körülményei miatt egymillió forintos bírságot is kiszabtak. A cég másik, szigetszentmiklósi üzemében pedig márciusban történt súlyos baleset, amely halállal végződött. Az ügyben halált okozó gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt a Pest Vármegyei Rendőrfőkapitányság folytat nyomozást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik