Belföld

Se a koreai cég, se a polgármester nem ment el a terenyei akkubontóról tartott teltházas fórumra

MTI
MTI

Az akkumulátor-feldolgozó üzem környezeti hatásairól és a működése körüli problémákról hirdettek lakossági fórumot Bátonyterenyén csütörtökön. A művelődési ház nagyterme zsúfolásig megtelt, ám az eseményre a tömeges érdeklődés ellenére nem mentek el sem a cég képviselői, sem Nagy-Majdon József, a település fideszes polgármestere, sem pedig Becsó Zsolt kormánypárti országgyűlési képviselő.

A polgármester levelet küldött a szervezőknek, amelyben azt állította, hogy a településen átpolitizálódott a dél-koreai gyár ügye, ezért inkább távolmaradnak az eseménytől.

A település szélén 2021 óta működik a SungEel Hightech Hungary Kft. akkumulátor-újrahasznosító üzeme. Az elmúlt két év alatt tizenkét alkalommal büntették meg a céget a telepen tapasztalt szabálytalanságok miatt. A gyár területén eddig kétszer történt robbanás, június 9-én pedig tűz ütött ki. Legutóbb pedig azzal kerület be a hírekbe, hogy a kormányhivatal ellenőrei is rosszul lettek az ottani rosszul tárolt vegyi anyagok miatt.

A fórumon részt vett Csárdi Antal, LMP-s országgyűlési képviselő is, aki videót is közzétett a törtekről.

A felvételek tanúsága szerint a felszólalók többször is utaltak arra, hogy nem politikai kérdésről van szó, hanem arról, hogy a sorozatos környezetvédelmi szabálysértésekkel szemben is meg kell óvni a települést a környékét a következő generációk számára.

A daganatnak nincs színe. Nem piros, nem narancssárga, és nem kék. De öl

– mondta az egyik felszólaló.

Csárdi azt hangsúlyozta, hogy az itt élőknek joguk lenne megtudni a városvezetéstől és döntéshozóktól, hogy hogyan kívánják szavatolni a Terenyén élők biztonságát.

A fórumon kiderült az is, hogy cég a jövőben közel 85 ezer tonna selejtes vagy hibás akkumulátort dolgozna itt fel, amihez már újabb területeket is felvásárolt. A helyiek ezért most még jobban aggódnak, hiszen a mérések szerint már így is itt az egyik legszennyezettebb a levegő az országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik