Belföld

Olyan állapotok voltak egy akku-feldolgozóban, hogy a hivatalos vizsgálat alatt rosszul lettek tőle

Lucas Aguayo Araos / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Lucas Aguayo Araos / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Miközben pénzügyi szempontból eredményes évet zárt a dél-koreai tulajdonú SungEel Hitech Hungary Kft., sorozatban szabják ki rá a hatóságok a büntetéseket, írja az Átlátszó. A cég szigetszentmiklósi akku-feldolgozó üzemét, ahol halállal végződő baleset is történt, már háromszor bírságolták meg rákkeltő anyagokkal való súlyos veszélyeztetés miatt.

A lap múlt héten számolt be a SungEel Kft. bátonyterenyei üzemében történt tűzesetről, amit egy darálógép kigyulladása okozott.

A SungEel bátonyterenyei feldolgozójában a június 9-i tűzesetet megelőzően – egy közérdekű bejelentés nyomán – március 30-án hatósági ellenőrzést tartottak, írja a lap. A vizsgálat során a kormányhivatal emberei olyan súlyos hiányosságokat tapasztaltak, hogy 31,2 millió forintos hulladékgazdálkodási bírságot szabtak ki a cégre.

A vizsgálat során a korábbi ellenőrzéshez képest rendezetlenebb állapotokat találtak a telephelyen. Az üzemcsarnokokban erős oldószer szag volt érezhető, az ellenőrzést végző személyek magukon „bőr-és nyálkahártya irritációt (bőrkiütés, bőrpír, torokkaparás, szájfájdalom tüneteit)” tapasztaltak.

A kormányhivatal szakemberei az ellenőrzés során 3M 6300 típusú, többször használható félálarcot viseltek. A határozat szerint az erős oldószer-szag a telephelyen kívül is érezhető volt, és a bűz eljuthat az üzem előtt húzódó 21-es út túloldalán lévő lakóházakhoz is.

Ezenkívül az üzem területén, több mint ezer darab fémhordóban, engedély nélkül tárolt hulladékot talált a hatóság. A hulladék eredetét a telephelyen nem tudták igazolni, és a mennyiségét sem tudták pontosan megállapítani. A fémhordókat gyakorlatilag az üzem minden zugában tárolták, a szabadban éppúgy, mint a darálógép közvetlen közelében. A helyszíni vizsgálatot – a dokumentumok hiányossága és az engedély nélkül tárolt hulladék mennyiségének megállapíthatatlansága miatt – tanúk meghallgatásával is kiegészítették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik