Belföld

Átlátszó: nem egy, hanem két halálos áldozata van a szigetszentmiklósi akku-feldolgozóban történt robbanásnak

A korábbi hírek egy áldozatról szóltak, az Átlátszó azonban közérdekű adatigénylés után kiderítette, hogy két halálos áldozata van annak a robbanásnak, ami még márciusban történt a szigetszentmiklósi akku-feldolgozóban.

Márciusban a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság adott hírt arról, hogy műszaki hiba miatt tűz keletkezett a szigetszentmiklósi ipari parkban, egy hulladékkezelő és -feldolgozó üzemben. A közleményben az állt, hogy a helyszínen tartózkodó 18 ember elhagyta az épületet, közülük hárman megsérültek, az egészségügyi határértéket meghaladó veszélyesanyag-koncentrációt nem mutattak ki a levegőben, az eseménynek üzemen kívüli hatása nem volt.

Később a Privátkopó kiderítette, hogy a balesetben súlyos sérüléseket szenvedő egyik dolgozó a kórházban életét vesztette, a Telex pedig arról írt, hogy az ügyben halált okozó gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt nyomoz a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság. Az Átlátszó közérdekű adatigénylés útján több információhoz jutott a Pest megyei kormányhivataltól, így derült ki, hogy az addig meg nem nevezett cég, amelynél a baleset történt, a dél-koreai tulajdonú SungEel Kft., amit korábban többször is megbüntettek a hatóságok a dolgozóik veszélyeztetése miatt.

A megszerzett dokumentum szerint a balesetet egy darálógép felrobbanása okozta. A gépet korábban használaton kívül helyezték, de koreai szakemberek később megjavították a hibás részeit. A koreai vezetés utasítására aztán március 13-án újra üzembe helyezték a gépet, ami másnap, március 14-én ismét leállt, miután eldugult. A lap szerint a műszakvezető ezen a napon szabadságon volt, a karbantartó sem volt a közelben, így vezetői utasításra egy olyan betanított munkásra bízták a gép kitakarítását, aki „nem beszélt magyarul”, de korábban már csinált hasonlót. A munkás nem a korábbi rutin szerint végezte a takarítást, sarokcsiszolóval nyílást vágott rajta, ami robbanást idézett elő.

A baleset következtében a betanított munkás olyan súlyos égési sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítást követően még aznap meghalt. Egy másik, szintén súlyos égési sérüléseket szenvedett dolgozó hosszas kórházi kezelés után, április 3-án a kórházban vesztette életét,

egy harmadik munkavállaló könnyebb sérüléseket szenvedett.

A munkavédelmi hatóság több hiányosságot is megállapított a vizsgálat során, amiért 12,5 millió forint bírságot állapított meg. Ám mivel a munkavédelmi törvény szerint a kiszabható maximális összegű büntetés munkavédelmi vétségek esetén 10 millió forint, ezt az összeget állapították meg végül.

A SungEel Kft. legutóbb egy hónappal ezelőtt került be a hírekbe, akkor azért, mert egy hatósági ellenőrzés során borzalmas állapotokat fedeztek fel a kormányhivatal emberei, akik közül többen rosszul is lettek a procedúra során. 31,2 millió forintos hulladékgazdálkodási bírságot szabtak ki ekkora cégre.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik