Gazdaság

Államkincstári figyelmeztetés: a csalók már az állampapírban lévő pénzünket is próbálják megszerezni

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Az elmúlt időszakban megnövekedett az értékpapír-számlákat is érintő internetes és telefonos csalási kísérletek száma – értesítette levélben ügyfeleit a Magyar Államkincstár (MÁK). A levél szerint az adathalász módszerrel megszerzett adatok felhasználásával az elkövetők a csalás elszenvedőjének megtakarításához igyekeznek hozzáférni. Gyakran a bankszámlaadatok mellett a WebKincstár és MobilKincstár belépéshez szükséges azonosítót, biztonsági kódot és jelszót próbálják kicsalniannak érdekében, hogy az adatok birtokában olyan visszaéléseket kövessenek el, amelyekkel könnyen jelentős anyagi károkat is okozhatnak áldozatuknak.

Adathalász kísérletek, csalások, visszaélések – Mit lehet tenni ellenük?

A MÁK azt írja, a visszaélések elkerülése érdekében kérik, mindenki fokozattan ügyeljen az értékpapír-számlájához kapcsolódó adatok védelmére és mindig tartsa be az alábbiakat:

  • Ne telepítsen ismeretlen programot a számítógépére vagy mobiltelefonjára.

A Magyar Államkincstár egyetlen esetben sem kéri az ügyfeleitől, hogy egyedi programokat telepítsenek eszközeikre.

  • Ne adja ki jelszavát és egyéb azonosítóját.

A Magyar Államkincstár és egyéb pénzintézet vagy hatósági szervezet sem telefonon, sem elektronikus levélben, sem szóban soha, semmilyen hivatkozással (pl.: visszaélés megakadályozásához, nem valós tranzakció törléséhez)
nem kéri a bizalmas azonosítók kiadását (belépési azonosító, jelszó, SMS-ben kapott megerősítő kód, stb.).

  • A WebKincstár rendszerbe kizárólag a hivatalos linken keresztül jelentkezzen be mindenki, egyéb úton
    (pl. e-mail üzenetben) kapott linkre kattintva soha ne adja meg belépési adatait.

Javasolják, hogy a hivatalos linket mentsük el a kedvencek közé, weboldalunkat soha ne keresőből (pl.: Google, Bing, stb.) keressük és nyissuk meg.

  • A MobilKincstár alkalmazást kizárólag a hivatalos App Store és Google Play felületekről töltsük le és a letöltéskor ellenőrizzük, hogy azt az alkalmazást a Magyar Államkincstár publikálta-e.

A leggyakoribb csalástípusokról, adathalász kísérletekről és visszaélésekről a Magyar Államkincstár honlapján található ennél bővebb információ.

Amennyiben valaki adathalász kísérletet észlel, szakítsa meg a telefonhívást, e -mail esetén ne kattintson a linkre és ne nyissa meg a csatolmányokat, valamint haladéktalanul jelezze az esetet a Magyar Államkincstár ügyfélszolgálatain, a 1811-es telefonszámon, illetve emailben az ertekpapirinfo@allamkincstar.gov.hu e-mail címen – tanácsolják.

A 2023. május 31-én kihirdetett kormányrendelet alapján – a veszélyhelyzet ideje alatt átmenetileg – nemcsak a 15 százalékos személyi jövedelemadót (kamatadót) kell a befektetések hozamai után leszurkolni, hanem 2023. július 1-től a 13 százalékos szociális hozzájárulási adót (szocho) is, kivéve ha például állampapírról van szó, mert azok befektetése adómentes.

Kapcsolódó
Bevezették a szochót, ám egyelőre mindenki ül a babérjain
Ott van már az új sarc a megtakarításokon, de a 13 százalékos szocho a jelek szerint senkit sem zavar. A kisbefektetők ugyanúgy vásárolják a befektetési alapokat, mint eddig, az állampapírok iránt pedig nem ugrott meg a kereslet.

Kiemelt kép: A Magyar Államkincstár páternoszterének vészleállító gombja. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik