Gazdaság

Elrendezte a főváros, hogy ne lehessen vegyianyag-elosztó Soroksáron

Egy kedden délután beterjesztett, majd szerda délelőtt hosszú vita után, de egyhangúlag el is fogadott 25 oldalas anyag gyakorlatilag kivette a fejlesztésre alkalmas területek közül azt a soroksári területet, ahová a Direkt36 keddi cikke szerint kínai vegyianyag-elosztót tervez hozni a kormány. Teszik mindezt úgy, hogy véderdőt telepítenek oda.

A hvg.hu tudósítása szerint a Fővárosi Közgyűlés ülésén Bese Ferenc, Soroksár – a Fidesz támogatásával kampányoló, ám független – polgármestere ellenezte az előterjesztés elfogadását, megjegyezve, hogy egyelőre csak a tényfeltáró cikk áll rendelkezésükre információként az ügyben. A Fudan Egyetemet és a Paks II-t példaként említve közölte, egy kínai beruházás még akkor sem feltétlenül indul el valójában, ha már tényként kezelik, a szerződéseket aláírták, vagy már el is kezdtek rajta fizikailag dolgozni.

Karácsony Gergely előterjesztésével kapcsolatban az is a problémája volt: szerinte azzal, hogy a főpolgármester kiveszi a fejleszthető területek közül azt a soroksári területet, ahova a cikk szerint a vegyianyag-feldolgozót tervezték, gyakorlatilag kinyírja annak a lehetőségét is, hogy ha kacsa a feldolgozó terve, akkor oda a kerület építsen bármit, és annak iparűzési adóbevételeiből akár gyarapodjon. Kijelentette ezzel együtt is, hogy mindent meg fog tenni a beruházás ellen. Rá is kérdezett már Rogán Antalnál, hogy mi igaz a hírekből, de nem kapott még választ.

Mivel Karácsony előterjesztését az illetékes szakbizottság nem tárgyalta, így sem Bese, sem egyik fővárosi képviselő nem tudta érdemben átfésülni azt, ami főleg azért aggályos, mert módosító javaslatot az előterjesztésekhez az ülést megelőző napon délután négyig lehet benyújtani. Bese azt szerette volna elérni, hogy ne tárgyalják ma Karácsony előterjesztését addig, amíg hivatalos tájékoztatás, bejelentés nem lesz róla. Karácsony szerint viszont addigra már késő lesz.

Az ügyet hosszú vita követte még ezután, Horváth Csaba zuglói polgármester viszont rámutatott: a kormányrendelet magasabb rendű jogszabály, mint egy kerületi építési rendelet vagy a változtatási tilalom, végképp, ha kiemelt állami beruházásról van szó. Vagyis ha a változtatási tilalmat a kormányrendelet megjelenése után adják ki, akkor a kormányhivatal azt fogja tőlük kérni, hogy változtassák azt meg.

Végül az ellenzék és az amúgy független Bese mellett a Fidesz frakciója is megszavazta, hogy nem kérnek a vegyianyag-feldolgozóból, olvasható a tudósításban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik