Gazdaság

Nemet mond a magyar kormány az uniós energiareformra

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Az Európai Bizottság még márciusban tett javaslatot az uniós villamosenergia-piac reformjára a megújuló energiára való átállás felgyorsítása és a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonása érdekében. A reform célja, hogy a fogyasztói számlák kevésbé függjenek a fosszilis tüzelőanyagok ingadozó áraitól, hogy megvédjék a fogyasztókat a jövőbeni árkiugrásoktól és a piaci manipulációtól, valamint hogy versenyképesebbé és tisztábbá tegyék az EU iparát – írja a Portfolio.hu.

A javasolt változtatások között szerepel a nem fosszilis energiatermeléssel kapcsolatos hosszabb távú szerződések ösztönzése, a tiszta, rugalmas megoldások, például a keresletre való reagálás és a tárolás támogatása, valamint a piaci átláthatóság és integritás fokozása. Kiderült azonban, hogy Magyarország ellenzi ezeket az intézkedéseket.

Nemmel fogunk szavazni

– mondta Szijjártó Péter hétfőn az uniós energiaügyi vezetők luxemburgi találkozója előtt. A külügyminiszter azzal magyarázta a döntést, hogy az Orbán Viktor vezette kabinet szerint

ez elvenné a kormányok jogát arra, hogy polgáraik érdekében alacsonyan tartsák a közüzemi árakat.

A magyar kormány által kifogásolt rész az lehet, hogy uniós hivatalként az Energiaszabályozók Együttműködési Ügynöksége (ACER) is megerősített ellenőrzési képességekkel rendelkezne a nemzeti szabályozó hatóságok mellett. Az Európai Bizottság viszont úgy látja, hogy így biztosítható, hogy a versenyképes piacok és az átlátható árképzés megvalósuljon.

Ami a gázárakat illeti, átlagfogyasztás felett most éppen egész jól keres az MVM a lakosság érintett részén. Számukra az árak alacsonyan tartásának nyoma sincs.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik