Gazdaság

Fázom, hiába van május, visszakapcsoltam a fűtést. Most akkor a gatyám is rámegy?

Getty Images
Getty Images

Megkereste lapunkat egy olvasónk, aki gázzal fűt, és mivel a nem túl napos május miatt elég hűvös volt a lakásában mostanában, még mindig be-befűtött. Diktálós fogyasztóként arra volt kíváncsi, mi történik, ha emiatt túllépi a májusi havi limitet, összességében viszont éves szinten kevesebb lesz a fogyasztása, mint 1729 köbméter, azaz, befér az átlagfogyasztás alá.

Azzal nem volt tisztában, hogy az extra fűtés miatt kell-e hétszeres árat fizetnie a májusi fogyasztása után (az átlagfogyasztás felett), vagy sem. Valamint, ha összességében éves szinten mégis befér a limit alá, hogyan számolnak el vele. Megnéztük, mit ír ezzel kapcsolatban az MVM a tájékoztatójában, mi a helyzet a májusi átlag feletti fűtéssel, ha valaki diktálós, illetve, ha átalánydíjas. Az idevágó válaszokat a „Hogyan veszi figyelembe a számlázás a 63 645 MJ/év, azaz legalább 1729 m3/év kedvezményes mennyiséget?” című gyakori kérdésnél találjuk.

Diktálás mellett bő 27 vagy 36 köbméter a májusi limit

Aki havonta diktálja a gázfogyasztását, annak nemcsak az évi 1729 köbméter (63 645 MJ) alapján nézik az átlagfogyasztását, hanem (a gázfogyasztás 20 éves alakulását megjelenítő) jelleggörbe alapján a havi szintű átlagfogyasztást is figyeli a szolgáltató a havi számlázásnál. Májusban

  • fűtési profil mellett (tehát, ha csak fűtésre használják a gázt, azaz június, július, augusztusban nincs fogyasztás), 27,52 köbméter (1013,17 MJ) az átlagfogyasztás határa,
  • vegyes profil mellett (fűtés, főzés, meleg víz) pedig 36,4 köbméter (1339,87 MJ).

Olvasónk fűtési profilban van, és már most túllépte a 27 köbmétert májusra, vagyis az átlagfogyasztás fölé került. Így az MVM tájékoztatója alapján a májusi fogyasztásáról szóló számlájában szerepelni fog nem kedvezményes ár is. Vagyis a májusi átlagfogyasztás feletti mennyiséget a hivatalos megfogalmazás szerint a „versenypiaci költségeket tükröző áron” fogják neki kiszámlázni.

  • A kedvezményes ár szolgáltatótól függően nettó 2,256 és 2,364 forint/MJ (köbméterre átszámítva bruttó 100 forint körül mozog).
  • A nem kedvezményes díj pedig egységesen bruttó 22,002 forint/MJ (köbméterre átszámítva 748 forint körül).

Viszont, ha éves szinten valóban átlagfogyasztás alatt marad, akkor az MVM tájékoztatója alapján az éves elszámoláskor korrekcióra számíthat. Akik tehát hozzá hasonlóan fáztak májusban, és ezért az átlagnál többet fűtöttek, azok az átlagfogyasztás felett több mint hétszeres díjról fognak most számlát kapni. Az éves elszámoló számlában azonban visszakaphatják ezt a leszámlázott hétszeres díjat.

Elszámolás, korrekció diktálásnál

Az idei elszámoló számla fő szabályként a 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. közötti gázév időszakát zárja le. Erre az időszakra érvényes, hogy az átlagfogyasztás mértékéig (63 645 MJ/év, illetve 1729 köbméter/év) rezsicsökkentett áron számlázzák le a lakossági fogyasztóknak a gázt, felette pedig emelt díjon. Ha éves szinten befér az átlagfogyasztás alá az ügyfél, akkor tehát a májusi – átlag feletti fogyasztást – a szolgáltató visszafizeti neki az elszámoló számla után.

Egy diktálós, vegyes profilú fogyasztást modellező ábrával szemléltetik is az MVM oldalán, mit jelent ez. Látható, hogy a havi átlag feletti fogyasztású hónapok (2022. augusztus, szeptember, 2023. május) pirossal jelölt versenypiaci költségeket tükröző árát összegezték, és a júliusi elszámoláskor negatívban tüntették fel. Így teljesül, hogy aki éves szinten átlagfogyasztás alatt marad, annak végül is csak rezsicsökkentett árat kell fizetnie. Még akkor is, ha a havi számláknál szerepelt neki nem rezsicsökkentett, azaz 7,5-szeres ár is.

Ami még fontos lehet, hogy a számla kiállításakor a szolgáltató figyelembe veszi a valódi hőmérsékleti adatokat is, amelyek még befolyásolják a jelleggörbe alapján igénybe vehető kedvezményes havi mennyiséget. A hőmérsékleti tényezőket azért kell figyelembe venni a szolgáltatónak, hogy a hidegebb napokon, amelyeken többet kell fűteni, magasabb kedvezményes mennyiség legyen igénybe vehető – írja az MVM. Ezek szerint még az sem kizárt, hogy májusra valamennyivel magasabb lesz a jelleggörbe szerinti átlagfogyasztás. A lényegen azonban ez sem változtat. Azaz: ha valaki éves szinten átlagfogyasztás alatt marad, de valamelyik hónapban túllépte a havi átlagfogyasztást (és emiatt magasabb árat is kellett fizetnie), az éves elszámoláskor korrekcióra számíthat.

Amennyiben az a helyzet, hogy a diktálós fogyasztó éves szinten is túllépi az átlagfogyasztást, az éves elszámoláskor visszatérítésre nem számíthat. Ahogy az ábrán látszik, az éves átlagfogyasztás feletti mennyiséget jelleggörbe szerint arányosítva a magasabb díjjal számolták el neki.

Így számolják el az átalánydíjasoknál a májusi plusz fűtést

Az átalánydíjasoknak nem kell havonta diktálniuk, éves leolvasás van. Náluk tehát az éves leolvasás miatt az sem látszik, ha májusban többet fűtöttek, mint máskor. Év közben egyenletes részszámlázás történik – az éves várható fogyasztást egyenlő részletekben fizetik, télen- nyáron egyformán. Ebben az esetben a havi számlákban a kedvezményes mennyiséget naparányosan, egyenletesen osztják el, vagyis napi 174,4 MJ-ig (fűtőértéktől függően 4,5–5 köbméterig) érvényesítik a rezsicsökkentett díjat.

Az éves leolvasás után történik az éves elszámoló számla kiállítása – ekkor számolja el a szolgáltató, hogy az év közben leszámlázotthoz képest mennyit fogyasztott az ügyfél, hogy mindenki csak a ténylegesen elfogyasztott energiát fizesse ki. Ezúttal már alkalmazzák a fűtési célú fogyasztás szezonalitását tükröző jelleggörbét – ennek akkor van jelentősége, ha a leolvasás időpontja nem a gázévhez igazodik. Ebben az esetben a leolvasást követő elszámoló számlában korrigálják azt, hogy a részszámláknál figyelmen kívül hagyták a fogyasztás szezonalitását. Egyébként a kedvezményes mennyiség éves elszámolása átalánydíj esetén is minden hónapban a napok arányában történik.

Az átalánydíjasoknál is érvényes, hogy az idő- és fogyasztásarányos (jelleggörbe szerinti) elszámolás alapján éves szinten 63 645 MJ, legalább 1729 köbméter gáz biztosított rezsicsökkentett áron. Ami felette van, csak azt kell 7,5-szeres áron fizetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik