Gazdaság

Árverezik a Bognár-cégek vagyonát: 40 milliós Audi, 882 ezer liter bor, több száz üveg Ági Szörp

Nyilvános árveréseken próbálják eladni a felszámolók az egyik legnagyobb hazai italforgalmazó, az Ital Magyarország Kft., illetve az egyik legismertebb hazai bort gyártó cég, a Bognár-Vin Kft. ingóságait, vagyontárgyait. Nem sok jót ígér a pénzüket követelő menő borászoknak, hogy eddig sem a luxusautó, sem a bor-, sem a szörpkészlet nem talált gazdára.

Úgy tűnik, gyorsan pontot akarnak tenni a felszámolók a nagy robajjal bedőlt Ital Magyarország Kft. (IMO) és a Bognár-Vin Kft. ügyének végére. Tavaly októberben került felszámolás alá a magyar borászok krémjének összesen több százmillió forinttal tartozó kereskedőcég, az IMO, és ugyanekkor indult a fizetésképtelenségi eljárás a boros cég, a Bognár-Vin ellen is. A közös bennük, hogy mindkettő a Bognár család egyes tagjainak érdekeltségében áll, és az is, hogy a felszámolók gyors egymásutánban többször is eladásra kínálták a két bedőlt társaság vagyonát.

Az LQD Pénzügyi és Gazdasági Szakértő Kft. a múlt héten már harmadszor bocsátotta nyilvános árverésre a Bognár-Vin ingóságait. Első nekifutásra, februárban még 227 millió forintért kínálta a zömmel lédig, illetve palackozott borból álló vagyont, de a megszabott minimáláron (ami megegyezett a becsértékkel) nem vitték el a készletet. Áprilisban a felszámoló 75 százalékra vitte le a kikiáltási árat, most pedig már 50 százalékra csökkentette a minimálárat, tehát féláron, bő 113 millióért viheti a bort és a többit, aki akarja. Ott tartunk, hogy a lédig bor literjéhez 90, a palackozottéhoz akár 260 forint körüli áron is hozzá lehet jutni, hacsak nem kezd el valaki  rálicitálni a minimálárra.

Az árverésre bocsátott tételek (zárójelben a becsült érték):

  • 882 ezer liter lédig borkészletet (157 millió 636 ezer forint),
  • 126 574 üveg Lovassy, Bognár és „egyéb” borok (65 millió 671 ezer forint),
  • 1475 üveg Ági és „egyéb” szörp (539 078 forint),
  • 623 kilogramm borászati segédanyag (3 723 129 forint),

Az egyben meghirdetett tételeken kívül ugyancsak licitre bocsátott a felszámoló egy csomagológép- és flakonrendező állomást, amelynek a becsült értéke 76 millió forint.

Hasonló tempóban, bár kisebb diszkontlépcsőkkel halad az állami felszámoló, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. az IMO-nál. A Bognár Gábor Andor érdekeltségében álló cégből eddig csak egyetlen vagyontárgyon próbáltak túladni. Igaz, abból néhány borászt, sörfőzdét, korábbi munkavállalót ki tudna fizetni a cég.

Egy 2020-as Audi SQ8-ast bocsájtottak árverésre, melynek kikiáltási ára 45 millió forint volt első nekifutásra, de legutóbb, április végén már odaadták volna 40,5 millióért is.

Az állami felszámoló úgy került a képbe, hogy a kifizetetlen borászok Palkovics László akkori technológiai és ipari miniszter segítségét kérték, és a  kormány erre stratégiailag kiemelt jelentőségű csődeljárássá minősítette az IMO ügyét. Korábban nem volt példa arra, hogy boros cég adósságrendezését nemzetgazdasági érdekre vagy kiemelt közérdekre hivatkozva kiemeltté nyilvánítsák, de tény, hogy ebben az esetben több tucat borásznak maradt adós az IMO.

Az IMO olyan ismert borászatokat nem fizetett ki, mint a Takler Pincészet, a Laposa Birtok, a Bodri Pincészet, a Frittmann Borászat, a Bock Pincészet, a Dobosi és a Gere Pincészet. A 33 károsult borászat fele egyenként több mint tízmillió forintot követel az IMO-tól. A cégnek egyébként nemcsak borászatok felé van tartozása, hanem az ismertebb hazai sörfőzdék felé is elmaradt a fizetés.

Korábbi cikkünkben arról is beszámoltunk, hogy méltatlan módon bocsátottak el az IMO 60-70 dolgozóját, egyikük pedig jogellenes felmondás miatt be is perelte a céget és meg is nyerte a pert. Beszéltünk az érintett dolgozóval, aki elmondta, hogy egyelőre még egy fillért nem látott a kártérítésből. Pozitív fejlemény viszont, hogy az állami felszámoló is jogosnak tartja a követelését. Ügyvédje szerint jó esetben talán az idén megkaphatja a pénzét. A bíróság nagyjából 900 ezer forintos kártérítést állapított meg neki.

Kerestük a felszámolót is az eljárást érintő kérdéseinkkel, de azt mondták, hogy nem adhatnak tájékoztatást az üggyel kapcsolatban.

A csődeljárás során mindenesetre az derült ki, hogy az IMO-nak az évek során összesen másfél milliárd forint tartozása gyűlt össze, két legjelentősebb adóssága két családi céggel szemben áll fenn. Közel 320 millió forinttal tartoznak a Parador Sörmester Kft.-nek, 274 millióval a Bognár-Vin Kft.-nek. A családi cégek egyébként oda-vissza tartoznak egymásnak: az IMO-nak 250 millió forintos követelése van, de ez szinte kizárólag a családi cégek tartozásából áll össze.

„Megromlott a kapcsolat” a Bognár családban

Bognár Gábornak három fia van. Bognár Gábor Andor vezetésével dőlt be az Ital Magyarország Kft. A Bognár-Vin Kft.-ben a legnagyobb üzletrésze Bognár Gábornak van, két másik fiának, Attilának és Csabának pedig egyaránt 25,7 százalékos tulajdonrésze van. Az akasztói családi céget 1995-ben alapították, attól fogva egyik ügyvezetője Bognár Gábor Andor volt, de 2021 szeptemberében megszűnt a megbízása. A Bognár család a dolgozók felé azt kommunikálta, hogy Bognár Gábor Andor és a többi testvér között a viszony már régóta megromlott, ezért nem dolgoznak együtt. Csakhogy miközben az Ital Magyarország – amelynek tehát Bognár Gábor Andor volt a tulajdonos-ügyvezetője – akadozott a fizetéssel, a családi cég, a Bognár-Vin Kft. már 2021 novemberében megkeresett több pincészetet, hogy tovább vinné a borforgalmazását. Még szerződéstervezetet is küldött a borászok egy részének. Ilyen alapon pendítették meg a lapunknak korábban nyilatkozó borászok, hogy nem egyszerű fizetési problémáról lehetett szó az IMO-nál, pénzkimenekítést, sőt csalárd csőd gyanúját is felvetették.

Miután korábban a név nélkül nyilatkozó borászok közül többen pénzkimenekítést, csalárd csőd gyanúját emlegették, megkerestük a rendőrséget az üggyel kapcsolatban. Mint kiderült, a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt. A nyomozás érdekeire való tekintettel azonban bővebb tájékoztatást egyelőre nem kívántak adni – ezzel hárította el a konkrétumokat firtató kérdéseinket a rendőrség.

A másik Bognár-cég, a Lovassy Bor és a Bognár Pincészet borait gyártó Bognár-Vin Kft. felszámolásából, ahogy azt korábban megírtuk, a 2021 év végi állapotot tükröző mérlegéből úgy látszik, a hitelezőknek több juthat, mint az IMO esetében. A Bognár-Vin legalábbis több mint 2 milliárd forint értékben tart nyilván ingatlanokat, gépeket és berendezéseket. Igaz, vaskos a tartozás is, a kötelezettségállomány összesen 3 milliárd forint körül volt tavaly év végén, ezen belül a Citibanknak durván 1,5 milliárd forinttal tartozik.

Azon kívül, hogy mennyiért sikerül értékesíteni a vagyont, nagy kérdés az is, mi lesz majd a Bognár Pincészet három éve átadott villányi borászatával, a Villányi Borok Házával. Ez volt a Bognár-borászat központja, itt történt a leszüretelt szőlő fogadása, préselése, szűrése, tárolása, feldolgozása, majd elszállítása. A beruházás teljes összege 405 millió forint volt, ebből a Villányi Borok Háza számára 195 millió forint támogatást nyújtott a kormány, de uniós pénz is ment a felújításra.

Ahogy arra már fentebb utaltunk, nemcsak 2022-ben csődöltek be Bognár-cégek, az idei év elején is felszámolás alá került az egyik családi vállalkozás. Az Ági Szörp Kft. Bognár Csaba és Bognár Attila cégével szemben 2023 februárjában rendeltek el csődeljárást. A céget egyébként a csődeljárás előtt nem sokkal átnevezték Miracle Next Kft.-re.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik