Gazdaság

Orbán Viktor döntött a bedőlt italforgalmazóról

IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
Stratégiailag kiemelt jelentőségűvé minősítette az egyik legnagyobb magyar tulajdonú mirelites cég felszámolását is.

Az egyik legnagyobb magyar italforgalmazó csődjéről elsőként a 24.hu írt, most pedig a kormány is lépett. Megjelent a friss Magyar Közlönyben az Orbán Viktor által aláírt rendelet, amely az Ital Magyarország Kft. „csődeljárás alatt” egységesített eljárásrend szerinti megszüntetéséhez szükséges kormányzati intézkedésekről szól.

A kormány a cég csődeljárását a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvény alapján
stratégiailag kiemelt jelentőségű csődeljárássá minősítette.

Megállapította, hogy az Ital Magyarország Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság, mint stratégiailag kiemelt jelentőségű csődeljárásban érintett gazdálkodó szervezet vonatkozásában a Cstv. 65–67. §-át kell alkalmazni.

A rendelet ezt nem részletezi, de a paragrafusok alapján az egyik legnagyobb italforgalmazó adósságainak rendezéséhez, hitelezőivel való megegyezéséhez a kormány szerint nemzetgazdasági érdek vagy kiemelt közérdek fűződik.

Kapcsolódó
Tartozása alig tizedét fizetné ki a becsődölt italforgalmazó a borászoknak, de sörfőzdék is hiába várják a pénzüket
A pórul járt bortermelők és főzdék elutasították az Ital Magyarország ajánlatát, mondván: még az áfa visszaigénylésével is jobban járnának.

Ha a vagyonhiány, fizetésképtelenség nem szüntethető meg, kiemelt gazdaságpolitikai érdek fűződik ahhoz, hogy a jogutód nélküli megszüntetés gyorsabb, átláthatóbb és egységesített eljárásrend szerint történjék.

Korábban a pórul járt borászok kérték Palkovics László minisztertől, hogy kezdeményezze az Ital Magyarország Kft. (IMO) stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítését.

A rendelet szerdán hatályba lépett.

Kapcsolódó
Palkovics segítségét kérik a borászok, akiknek milliókkal tartozik az egyik legnagyobb italforgalmazó
Az Ital Magyarország Kft. egyik korábbi dolgozója pedig pert nyert a céggel szemben: a bíróság kimondta, hogy jogellenesen bocsátották el.

A kormány külön-külön rendeletben arról is döntött, hogy stratégiailag kiemelt jelentőségűvé minősíti a „GenerorG” Vegyipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a PENTAFROST Élelmiszeripari Kft., valamint az ÖKO-FUTURA Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. felszámolását is.

Kapcsolódó
Bedőlt az egyik legnagyobb magyar tulajdonú mirelites cég
Az egyik legnagyobb magyar tulajdonú bank a főszereplő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik