Gazdaság

Fizetéselkerülés, méltatlan módon kirúgott dolgozók: így ment csődbe az egyik legnagyobb italforgalmazó

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Beperelte az Ital Magyarország Kft. (IMO) egy korábbi alkalmazottja a csődeljárás alatt lévő céget, mert szerinte törvénytelen körülmények között bocsátották el őt és még 60-70 munkatársat – tudta meg a 24.hu. Az italforgalmazó 350 millió forinttal tartozik a borászatoknak, de friss információink szerint a szőlőt értékesítő kistermelőket sem fizette ki maradéktalanul a vállakozás. Úgy tudjuk, hogy egy borászat már beperelte a céget, a többiek pedig készülnek rá. Bognár Gábor Andornak tíz éven belül az IMO a második becsődölt italforgalmazó cége.

Tavaly augusztusban az Ital Magyarország Kft. vezetősége – a tulajdonossal, Bognár Gábor Andorral az élen – értekezletet hívott össze. Bejelentették, hogy a családtagok között régóta húzódó viszály miatt a Bognárékhoz tartozó vállalkozások egy része Budaörsre kerül, másik részük Akasztón marad – idézték fel a 24.hu-nak a cég korábbi dolgozói, akik név nélkül ugyan, de vállalták, hogy elmondják, miként zajlottak a mindennapok az elsőként lapunk által megírt csőd előtt az IMO-nál.

Folyosói pletykákat már hallottak a családi problémákról, de hogy idáig fajul a helyzet, az mindenkit meglepett. Az értekezleten a vezetők titoktartást kértek, nyomatékosították, hogy senki ne mondjon semmit a „válásról”. Közölték azt is, hogy a korábbi foglalkoztatótól, a Wines of Corvinum Kft.-ből minden dolgozót átjelentetnek az Ital Magyarország Kft.-be és a 2021 decemberéig szintén Bognárékhoz tartozó Parador Sörmester Kft.-be.

Kapcsolódó

A korábbi munkatársak azt mondták, hogy a cég vezetői a hitelezőknél folyamatosan a fizetés átütemezését szorgalmazták, a borászokkal pedig állandóan alkudoztak,

és olykor hajmeresztő módon próbálták elkerülni a fizetést.

Előfordult, hogy az IMO már eladta a bort a kiskereskedelmi láncoknak, sőt már a pénzt is megkapta érte, de a borászoknak az ital rossz minőségére hivatkozva nem fizetett. A minőségi kifogások ellenére aztán a tartozás egy részét mindig megadták a borászoknak, és azzal hitegették őket, hogy hamarosan megkapják a fennmaradó összeget is – hoztak példákat az IMO működéséről a volt kollégák és a korábbi cikkünkben forrásként szolgáló borászati partnerek.

A dolgozók viszont mindig időben hozzájutottak fizetésükhöz, sőt 2021 októberében még kicsit előbb is megkapták a pénzüket. Aztán november 4-én még ledolgoztatták velük a munkanapot, majd délután jelezték a dolgozóknak, hogy a cég vezetője várja őket egy tájékoztatóra. „Bognár Gábor Andor arról beszélt, hogy elfogyott a pénz, és a bank nem engedte átstrukturálni a hiteleket, de hivatkozott arra is, hogy ki akarják őket csinálni. Az üzenet az volt, hogy ők mindent megtettek, de a csúnya bank miatt csődbe mennek” – mondta el egy korábbi munkatárs.

A vezetőség tájékoztatta a dolgozókat, hogy sajnálják a történteket, majd kérte őket, hogy vegyék át felmondóleveleiket. Mindenkit figyelmeztettek, hogy legalább a felmondási idő felét le kell dolgozni. Valaki viszont szóvá tette, hogy 60-70 ember elbocsátása csoportos leépítésnek számít, ennek szándékát pedig 30 nappal előbb közölni kell. Egy dolgozó utóbb jogellenes felmondás miatt be is perelte a céget. Úgy tudjuk, hogy az ítélet márciusban várható.

A bejelentésen ott volt a cégvezető, Tóth Attila is. Miután Bognár Gábor Andor elérhetetlen nemcsak a sajtó számára, de a pórul járt borászoknak is, tőle próbáltunk megtudni részleteket a csőddel kapcsolatban.

Ez egy róka fogta csuka helyzet sajnos

– így jellemezte azt, hogy miközben szerinte is kizárólag Bognár a kompetens a kérdéseink megválaszolására, a tulajdonos elérhetetlen. Tóth Attilától azt is próbáltuk megtudni, hogy ő tudja-e még tartani a kapcsolatot Bognárral, de ezt kevésbé releváns kérdésnek nevezte, majd ismét a tulajdonoshoz irányított minket.

Újra megpróbáltuk tehát felvenni a kapcsolatot Bognár Gábor Andorral, levelünkben a dolgozók összes állítására és a csőddel kapcsolatos körülményekre is választ kértünk tőle, de nem reagált e-mailünkre.

A második italforgalmazó cégét viszi csődbe a tulajdonos

A volt dolgozók szerint bár a cég késett, akadozott a kifizetésekkel, nem állt rosszul anyagilag. A koronavírus idején a megugrott rendelésszám okozott gondot nekik, és 2021-ben is több szegmensben növekedést tapasztaltak. Mi is írtunk arról, hogy 2016 óta minden évben 5 milliárd forint feletti árbevételt mutatott ki, és 2019-ig rendre nyereséggel is zárta az évet az IMO.

2020-ban aztán bő 7 milliárdra nőtt a bevétele, még exportált is összesen több mint 500 millió forint értékben: Hongkongtól Kanadáig számos országba volt kivitel, legnagyobb részt Lengyelországba. A rekordbevétel ellenére sok év után először veszteséget jelentett a cég, 43 millió forint volt a mínusz adózás után. A mérlegben azonban nem látszott nyoma különösebb problémának, a 2,2 milliárd forintnyi kötelezettség a növekvő bevételhez képest nem tűnt megoldhatatlan adósságnak, a saját tőke pedig 100 millió felett volt, tehát a cég vagyona nem kopott el.

Több pórul járt borásszal beszéltünk, akik egyrészt kételkednek abban, hogy a Bognár család tagjai között valóban megromlott a viszony. Ez azért fontos, mert amint beszámoltunk róla, miközben az IMO akadozott a fizetéssel, a családi cég, a Bognár-Vin Kft. már tavaly novemberben megkeresett több pincészetet, hogy továbbvinné a borforgalmazást. Másrészt a borászok büntetőfeljelentést terveznek csődbűntett gyanújával; úgy tudjuk, hogy egy borász ezt már meg is tette, a többiek pedig közösen próbálkoznak.

A korábbi dolgozók arról számoltak be lapunknak, hogy miközben őket tájékoztatta a vezetés arról, hogy a cég lényegében csődközelben billeg, egyes borászok elvihették az árujukat egy jóváíró számlával. Borászoktól megtudtuk, a folyamat menete az volt, hogy az IMO-tól megüzenték nekik, milyen levelet kell megírniuk ahhoz, hogy visszakapják a készleteket. Egyik forrásunk úgy véli:

ez kimerítheti a csődbűntett fogalmát, ha ezzel a hitelezők elől fedezetet vontak el.

A borászok és a korábbi dolgozók gyanúját erősíti az, hogy nem az első italforgalmazós cége dőlt be Bognár Gábor Andornak, korábbi vállalkozása, a Drink Hungária Kft. felszámolása 2015-ben fejeződött be, és törölték is a cégjegyzékből. Már 2012 decemberében kérték a bíróságtól a fizetésképtelenség megállapítását, de a bíróság csak 2013 augusztusában indította meg a felszámolási eljárást a Drink Hungária ellen. Hogy kiknek és mennyivel tartozott, azt a cégiratokból nem lehet rekonstruálni, az egykori felszámolóbiztos, Koncz Ádám, a Portfólió Kft.-től pedig cikkünk megjelenéséig nem reagált a kérdéseinkre.

Annyi viszont látszik, hogy az adóhivatalnak meggyűlt a baja a Drink Hungáriával. 2012 márciusa óta szerepelt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szégyenlistáján, azaz a 100 millió forintnál több közpénzzel tartozó cégek között. A NAV törvényességi felügyeleti eljárást is kért a Fővárosi Törvényszék Cégbíróságánál. Az adóhatóság arra hivatkozott, hogy a Drink Hungária a cégjegyzékben szereplő székhelyén nem található. Ezt a bíróság is így találta, ugyanakkor jelezte, hogy a társaság „elérhetősége a felszámoló útján megoldott, és a felszámolás várható befejezésével a törvénysértően működő cég megszűnik”. Ezek szerint a felszámoló tudta a kapcsolatot tartani a céggel, a köztartozást behajtani akaró NAV viszont nem találta Bognárékat. A cégbíróság pedig feleslegesnek tartotta az intézkedést, mert a felszámolás befejeztével úgyis törlik a céget. Ez végül 2015. áprilisi hatállyal meg is történt. Bírósági intézkedésnek azért van nyoma, a bíróság az adós felszámolást megelőző vezető tisztségviselője számára fizetési kötelezettséget állapított meg, de az indokot nem részletezték. A vezető tisztségviselő 2010 és 2013 között a kiskőrösi illetőségű Ziga Kristian volt, aki 2010 májusától együtt tulajdonolta a céget Bognár Gábor Andorral.

A Drink Hungária egyébként ugyancsak milliárdos forgalmú cég volt, 2008-ban és 2009-ben egyaránt 1,9 milliárd forint körüli árbevételt hozott, de még 2010-ben is 1 milliárd felett volt a forgalma. Nyereség helyett viszont jobbára csak veszteséget találni a mérlegeiben, 2010-ben már 153 millió forint volt a mínusz. Akkor már nem állhatott jól a cég szénája: 2010 májusában a könyvvizsgáló az eladósodottság mértékére figyelmeztetett, ez 2009 végén a mérlegfőösszeg 84,98 százalékát érte el. A kötelezettség soron kimutatott tartozása akkor 789 millió forint volt.

Korábbi sajtóhírek szerint a Drink Hungária 2,5 milliárd adóhátralékot hozott össze, eladták szerb állampolgároknak, majd az adóhatóság felelősségre vonás nélkül megszüntette a kft-t. A NAV sajtóosztályát kerestük ezzel kapcsolatban, de egyelőre nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik