Gazdaság

A Dunaferr megint jogellenesen, két részletben adja csak ki a dolgozók bérét

Farkas Nobert / 24.hu
Farkas Nobert / 24.hu

Novembertől ismét jogellenesen, két részletben fizeti ki a béreket az ISD Dunaferr – derül ki a Vasas Szakszervezeti Szövetség Facebook-oldalán megjelent közleményből, – amit a Mérce.hu szúrt ki. A helyi Vasas szakszervezet levelét adták közre, amely mint írják azért született, mert Az ISD Dunaferr önjelölt vezetője, Evgeny Tankhilevich november 9-én, szerdán újabb levelet írt a dolgozóknak. Ebben arról tájékoztatta őket, novembertől ismét csak két részletben fizet bért, ami jogellenes. Ráadásul tesi mindezt a mostani helyzetben, amikor mindenkinek sokkal nehezebb az élete a drágulás miatt.

A szakszervezet arra is kitér, ahogy az önjelölt cégvezető a saját maga felelősségét nem ismeri el, hanem a szakszervezetet hibáztatja. Pedig elvileg ő felel az operatív feladatokért, ám ahogy a szakszervezet fogalmazott, a céget átláthatatlanul, felhatalmazás nélkül vezeti. A szakszervezet nehezményezi azt is, hogy a dolgozókat nem tájékoztatják a cég helyzetéről.

A szakszervezet november 3-án a Szövetségi Tanács kérésére tartott egy tájékoztatót a munkavállalóknak, többek között arról, mi történhet egy, a céget érintő felszámolási eljárás során.

A szakszervezet azután szervezte meg a tájékoztató beszélgetést, hogy dr. Mészáros Lajos fideszes országgyűlési képviselő október 17-én megjelent a Facebook-bejegyzése miatt a dolgozókban „rengeteg kérdés fogalmazódott meg”. A posztban a képviselő így fogalmazott:

Bár még egy rövid ideig lélegeztető gépen el tudott volna vegetálni a gyár, de az Unió 8. szankciós csomagja a fő tulajdonos orosz bankot is érinti, így teljesen ellehetetlenült bármiféle állami beavatkozás. Ezzel Brüsszel megadta a kegyelemdöfést a már amúgy is térdre ereszkedett Dunaferrnek. A várható pénzügyi összeomlás a cég felszámolásához vezethet.

A Dunaferrnél tavaly május 31-e óta nincs a cégbíróságon bejegyzett vezető tisztségviselő, továbbá felügyelőbizottsági tagok sincsenek, így a vállalat nem teljesíti a törvényes működés feltételeit. Bizonytalan volt, melyik – az ukrán, avagy az orosz kötődésű – gazdasági érdekcsoport vezeti valójában a vállalatot. Evgeny Thankilevich felmondta a kollektív szerződést, és a szakszervezet működését ellehetetlenítette a gyár területén.

A Dunaferr anyagi gondjaira hivatkozva 2020 ősze óta fizette két részletben a béreket – először a 2020 októberében esedékes szeptemberi fizetésnél történt meg, hogy abból csak 200 ezer forintot utaltak át mindenkinek 10-én, a második részletet pedig később. Ez azóta is minden hónapban így zajlott, ami egyébként a munka törvénykönyvébe ütközik. Akadozott a különféle juttatások kifizetése is. Tavaly decemberre állt vissza a normális rend a fizetéseknél.

Idén szeptemberben a dunaújvárosi vasmű drámai hangú közleményében lényegében a gyártás leállítását jelentette be, kokszhiányra hivatkozva. Akkor még nem lehetett tudni, sikerül-e a gyárnak talpra állnia, és azóta hiába kérdeztük többször is az üzem sajátóját, érdemi választ nem kaptunk.

Mintegy 4500 dolgozó érzi veszélyben a munkahelyét a fejük felett régóta lebegő felszámolás miatt. AZ évek alatt számos hitelező kérte a vasmű felszámolását már, ám ezt eddig elkerülték. Hogy ezt elkerüljék, 2021 nyarán ideiglenes vagyonfelügyelőt is kijelöltek a céghez.

Cikkünk megjelenése után a Dunaferr sajtóügynöksége kérte, hogy tegyük közzé a Dunaferr álláspontját tükröző, a dolgozóknak kiküldött Evgeny Tankhilevich-levelet is. Íme.

Szeptember 30-ai hír volt, hogy a kormány megvizsgálja, milyen források biztosításával tudnák támogatni a nemzetstratégiai szempontból fontos cégcsoportot, amely több ezer embernek ad munkát közvetlenül és még többnek közvetve. Ám hogy mire jutott a kormány, arról azóta nincs infó.

Kapcsolódó
A kormány vizsgálja, hogyan lehetne megmenteni a Dunaferrt
Palkovics László a jövő héten terjeszt elő egy javaslatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik