Gazdaság

A kormány vizsgálja, hogyan lehetne megmenteni a Dunaferrt

A jövő heti kormányülésen napirendre kerül az ISD Dunaferr Zrt. helyzete, a kormány megvizsgálja, hogyan lehetne megmenteni a nehéz helyzetbe került acélművet, amely mindkét nagyolvasztóját leállította – jelentette be a technológiai és ipari miniszter pénteki dunaújvárosi sajtótájékoztatóján az MTI beszámolója szerint.

Palkovics László közölte: a kormány elé fog terjeszteni egy javaslatot, hogy az év végéig milyen források biztosításával tudnák támogatni a nemzetstratégiai szempontból fontos cégcsoportot, amely több ezer embernek ad munkát közvetlenül és még többnek közvetve.

Megjegyezte, hogy a kabinet nehéz helyzetben van, mivel magánvállalatról van szó, ezért az állami beavatkozás lehetőségei erősen korlátozottak, ráadásul az elrontott privatizációt követően azt sem lehet tudni, ki a tényleges tulajdonos, s jelenleg nincs legitim vezetése sem a vállalatnak.

A miniszter kérdésre elmondta: az acélmű működési költségei alapján 5-10 milliárd elég lehet a következő két hónapra, ugyanakkor nehezíti a helyzetet, hogy számos felszámolási eljárás és egyéb követelés van a Dunaferrel szemben.

A vasmű szeptember közepén állította le a második nagyolvasztóját is, miután a koksz beszállítását évtizedek óta végző Donau Brennstoffkontor GmbH (DBK) váratlanul megtagadta a szállítást.

Kapcsolódó
Orosz-ukrán csörtézés megy a Dunaferrben, kérdéses, hogy újraindul-e Magyarország legnagyobb acélgyártója
A Dunaferr is érdekelt abban a cégben, amelyikre panaszkodik, hogy nem szállít kokszot, ami miatt le kellett állítani a gyárat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik