Gazdaság

Már egyetlen törvényes képviselője sincs a Dunaferrnek, a dolgozók a tavalyi pulykapénzre várnak

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A dolgozók nem tudják, mi lesz a Dunaferrnél a még tavaly karácsonyra járó, de ki nem fizetett, fejenként 120 ezer forintos pulykapénzzel. A nyugdíjasoknak sincs információjuk arról, hogy akik legalább 25 évet húztak le a vállalatnál, és onnan mentek nyugdíjba, megkapják-e a havi 23 ezer forintos kiegészítésüket. Nem tudni, mikor utalja a cég a többi elmaradt juttatást, és hogy mikor kapják újra szabályosan, egy összegben a havi fizetésüket a munkások.

Jobb híján a 2020. szeptember 30-ig regnáló cégvezetőnek, az azóta általános vezérigazgató​-helyettesként jegyzett Evgeny Tankhilevicsnek írt levelet a napokban a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség a dolgozók nevében. Azt kérték június 3-i levelükben, adjon tájékoztatást arról, hogy mi lesz a ki nem fizetett juttatásokkal, a 2020. évi pulykapénzzel, az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulással, és hogy mikor fizeti ki a cég nyugdíjasainak a törzsgárda kötvény utáni járadékot. Választ, úgy tudjuk, nem kaptak.

A Dunaferr Ifjúsági Szervezet az RSM és HR-igazgatónak, Sevcsik Mónikának írt levelet június 2-án, hasonló témában. Mivel a júniusra kiadott – a kollektív szerződés helyett rendszeresített – munkáltatói utasítás tervezetében nem szerepelt a szabadságos bér kifizetése, az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás, illetve a Vasas szakszervezet által is említett elmaradt juttatások, arról érdeklődtek, ezekre lehet-e egyáltalán számítani, és ha igen, mikor.

A Dunaferrnél nyolc hónapja két részletben érkezik a fizetés, ami ütközik a Munka Törvénykönyve előírásával. A szervezet jelezte a HR-igazgatónak, van olyan dolgozó, aki hitele törlesztése miatt rendre pénz nélkül marad 10-én amiatt, hogy nem kapja meg az egész bérét, csak annak egy részét. Emiatt is kérdezték, a munkavállalók számíthatnak-e végre arra, hogy ismét egy összegben kapják meg a fizetésüket. Ezen kívül sürgették az érdekképviseleti kapcsolatok és a kollektív szerződés helyreállítását.

Továbbra sincsenek meg a törvényes működés feltételei

A Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség a dolgozóknak is készített egy tájékoztatót, mert sokan érdeklődtek a cégbíróságon zajló peres ügyekről. Ezekben nincs pozitív változás, még mindig nem sikerült helyreállítani a törvényes működés feltételeit. Bár normál menetben május 28-ra bejegyezhette volna a cégbíróság a május 6-án megtartott közgyűlés határozata alapján megválasztott új vezetőket, ez nem történt meg. Sevcsik Mónika ugyanis május 14-én a határozat felülvizsgálata iránti pert indított, így a határozatot a per lefolytatásáig felfüggesztették.

Jelenleg már egyetlen törvényes képviselője sincs a cégnek, pedig legalább három kellene legyen. Mkrtchan Oleg és Tetyana Taruta együttes képviseleti joga is lejárt május 31-én, azt pedig még nem tudni, hogy a május 6-i közgyűlésen megválasztott vezetőket végül bejegyzik-e vagy sem – az e-cégjegyzében „bejegyzés alatt” megjelöléssel várakoznak. Így továbbra sincs cégvezetés, igazgatóság, felügyelőbizottság, könyvvizsgáló, elfogadott mérleg. Pedig ez mind kellene a törvényes működéshez.

A szakszervezet arra is kitért a dolgozóknak szánt tájékoztatóban, hogy miközben a munkáltató közlései alapján van tőkeerős befektető (a Safin GmbH), aki megmenti a céget, felfuttatja a termelést, aközben továbbra is csak több-kevesebb bérmunkát végeznek a vasműben. Mivel sok dolgozó elment, a szakszervezet szerint mára már csak egy alacsony termelési szintet képesek kiszolgálni, pedig a piaci körülmények kedvezőek.

A cégbírósági iratok alapján a hitelezők időközben több végrehajtást indítottak a cég ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik