Gazdaság

Energiaszakértő: Magyarország rossz lóra tesz, épp az oroszokat kezdik ki a szankciók

A szankciós politika miatt 2030-ra akár meg is feleződhet az orosz olajtermelés - mondta a növekedés.hu-nak Pletser Tamás, az Erste csoport regionális olaj– és gázipari elemzője. Úgy látja: Magyarországon csak csodavárás folyik energiaügyben.

Az Európai Unió december 5-től az orosz olajra, február 5-től pedig az orosz olajtermékekre vet ki embargót. Pletser Tamás szerint emiatt minden bizonnyal export problémák fognak fellépni. Naponta olyan 7,5 millió hordónyi olajat és olajterméket exportál Oroszország. Ez a mutató valószínűleg vissza fog esni úgy 1-2 millió hordóval. Ennek több oka van, de a legfontosabb az, hogy az export áthangolásánál szállítóeszköz-kapacitás problémákba fognak ütközni.

Biztosítást is egyre nehezebben tudnak majd szerezni, mert ebben a szegmensben a biztosítási piac 90 százaléka Európában van. Az orosz olajtermelés nagy része egyébként érett mezőkön zajlik. Ha visszavágják a termelést, akkor nagy esély van rá, hogy ezek a mezők el fogják veszíteni a kapacitásaikat – olvasható a portálon.

Mi lesz hosszú távon az orosz energiaiparral?

Az európai uniós szankcióknak volt egy köre, amely alapvetően a technológiára vonatkozott, és a várakozások szerint ezek a leghatékonyabbak hosszabb távon Moszkvával szemben. Oroszország még mindig elég sok olaj- és gázlelőhellyel bír. Viszont a kitermeléshez egyre mélyebbre kell fúrni, és egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a tengeri lelőhelyek.

Ezért a kitermeléshez Oroszországnak nagy szüksége van a nyugati alapú technológiákra, amikhez most nem férnek hozzá.

– figyelmeztet.

Emiatt vannak olyan piaci becslések, amelyek szerint az orosz olajtermelés volumene, amely olyan 11 millió hordó/nap körül volt az invázió előtt, 2030-ra le fog menni 8,5 millió hordó/napra. De mivel a szankciókon szigorítottak ez a szám még lejjebb is eshet. 2030-ra akár meg is feleződhet az orosz olajtermelés a szankciós politika miatt.

Ráadásul a technológiai kitettségük miatt, ha a moszkvai finomító mondjuk megsérül, akkor a nagy fogyasztói központokat nem biztos, hogy az oroszok el tudják látni jó minőségű alapanyaggal. Már így is nyaranta benzinhiány szokott lenni Moszkvában. A földgáznál kicsit jobb a helyzet az oroszoknál, mert gázra van technológiájuk, de már ott is kezdenek falakba ütközni.

Ebben a környezetben Magyarország nem sok jóra számíthat

Pletser Tamás szerint nálunk csodavárás folyik. Még a kormányzat is azt reméli, hogy még fél év és minden visszaáll a régibe. Ukrajnában megszületik a béke, az oroszok kezet ráznak a Nyugattal és megy minden ugyanúgy tovább mintha mi sem történt volna. Pedig ez a forgatókönyv igencsak valószínűtlennek tűnik.

Szerinte Moszkva és a Nyugat között az ellenséges viszony akár 10 évig is fent maradhat.

Hisz az orosz földgázszállítók az ukrán háború alatt roppant megbízhatatlannak bizonyultak. Bár Európa a jövőben minden bizonnyal fog orosz olajat és földgázt vásárolni, de már nem olyan mértékben, mint az orosz invázió előtt.

Csökkentik majd a keresletet a gázra, illetve egyre jobban támaszkodnak majd az LNG-re. Mi még úgy tűnik, hogy a váltásokra nem vagyunk lelkileg felkészülve. Pedig az orosz leválás egyre inkább konkrét projektek formájában kéne testet öltsön – értékelt Pletser.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik