Gazdaság

Még kevesebben gondolják, hogy elég lesz az állami nyugdíjuk a megélhetésükre

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Kétharmad nem tud félretenni nyugdíjas korára.

A 30-59 éves korosztályban az öngondoskodást fontosnak tartók aránya a korábbi években mért alig több mint 80 százalékról 87 százalékra emelkedett, ugyanakkor egyre többen vannak, akik szerint nem fognak tudni kielégítően megélni: az idei második negyedévben már 75 százalékuk gondolta úgy, hogy az állami nyugdíj kevés lesz a megélhetéshez. Emellett

68 százalék úgy nyilatkozott, hogy nem tud nyugdíjas éveire takarékoskodni, mert most másra kell neki a pénz

– derül ki a K&H reprezentatív kutatása alapján. A bank életbiztosításokért és saját értékesítési csatornákért felelős vezetője, Székely Pálma szerint komoly eltérés látható abban is, hogy a megkérdezettek átlagosan 57 évesen szeretnének nyugdíjba vonulni, de úgy számolnak, hogy erre valójában 69 éves korukban kerül sor.

Így gondolunk a nyugdíjra

A felmérés alapján meglehetősen vegyes kilátásokkal készülnek a középkorúak, a 30-59 évesek a nyugdíjas éveikre. Nagyon sokan vannak, akik szerint az állami nyugdíjuk kevés lesz, ezért egyre nagyobb azok száma, akik fontosnak tartják az öngondoskodást.

  • Az egyik leglényegesebb, egyben kedvező változás, hogy az idén még jobban fókuszba került az öngondoskodás.

A megkérdezettek 87 százaléka szerint nem elég csak az állami juttatásokra számítani. Az öngondoskodás felértékelődésében szerepet játszhatott, hogy már a második negyedévben is számottevően növekedésnek indult az infláció, amely egyébként a múlt év közepétől került egyre gyorsuló pályára. Emellett a bizonytalanabb gazdasági helyzet, a járvány utóhatásai, az Ukrajnában zajló háború, az energiakrízis mind-mind hozzájárulhatott ahhoz, hogy azok, akik tehetik, a megtakarításokat a korábbinál fontosabb tényezőnek tartják – kommentált Székely Pálma.

A válaszadók jelentős, 87 százalékos aránya egyben azt jelenti, hogy a 30-59 éves korosztályba tartozó majdnem 4,1 millió emberből 3,56 millióan készülnének a nyugdíjas éveikre megtakarításokkal. Ugyanakkor a válaszadók 68 százaléka azt mondta, most más célra kell a pénz, ami mellett nem tud a nyugdíjra is takarékoskodni: ez magasabb arány az elmúlt három évben jellemző 60-64 százalékhoz képest. Az idei eredményekből vonták le a következtetést, hogy 2,79 millió ember egyelőre nem tudja finanszírozni a nyugdíjcélú, vagyis hosszú távú megtakarítását.

Kevesen számítanak elegendő pénzre az államtól

Az is kiderült a kutatásból, hogy

  • a megkérdezett korosztályok tagjainak csupán 25 százaléka számol azzal a forgatókönyvvel, amely szerint nyugdíjas éveiben elegendő állami nyugdíjat fog kapni. Ezzel szemben
  • 48 százalékuk azon a véleményen van, hogy annyira kevés állami nyugdíja lesz, hogy abból nagyon nehezen fog megélni,
  • 27 százalékuk pedig egyenesen úgy vélekedik, hogy gyakorlatilag semmire nem lesz elegendő a nyugdíja.

Vagyis az érintettek háromnegyede úgy véli, az állami nyugdíj kevés lesz a mindennapi életéhez. A felmérés szerint mindezek mellett 68 százalékos azoknak az aránya, akik viszont nem tudnak nyugdíjas éveikre takarékoskodni, mert másra kell nekik a pénz, ezért nem tudják finanszírozni a nyugdíjcélú megtakarításukat.

Székely Pálma kiemelte, bár sokan vannak, akik nem tudnak félretenni, de fontos, hogy most kell a prioritásokat jól beállítani a költésnél és megtakarításoknál, hogy ne görgessük magunk előtt és növeljük tovább az anyagi nehézségeket időskorunkra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik