Gazdaság

Még rosszabb egyezséget ajánlott a borászoknak, elrendelték az Ital Magyarország Kft. felszámolását

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Több tucat borásznak éghet el a pénze az italkereskedő bedőlésével. Összesen közel másfél milliárd forint a tartozás.

A Fővárosi Törvényszék megállapította az Ital Magyarország Kft. fizetésképtelenségét, és az egyik legnagyobb hazai italforgalmazó felszámolásának elrendeléséről döntött – erősítette meg a 24.hu értesülését a vagyonfelügyelőnek kijelölt, állami tulajdonú Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. Az Ital Magyaroroszág Kft. összesen közel másfél milliárd forinttal tartozik különböző vállalkozásoknak, köztük a legismertebb hazai borászatoknak.

Az egyik legnagyobb magyar italforgalmazó csődjéről elsőként a 24.hu írt, ahogy arról is, hogy az első egyezségi tárgyaláson a tartozások alig 12 százalékát ajánlották fel a hitelezőknek. Mint megtudtuk,

augusztusban egy második egyezségi tárgyalásra is sor került, de ez nagyon rövid ideig tartott, miután kiderült, hogy az Ital Magyarország vezetése még azt sem tartja, amit elsőre felajánlott.

Az első verzióban még az szerepelt, hogy a cég az egyezséget jóváhagyó és a csődeljárást befejezetté nyilvánító végzés jogerőre emelkedésétől (felülvizsgálat esetén a Kúria döntésétől) számított hat hónapon belül a tartozás 8 százalékát kifizeti, majd további 4 százalékot legkésőbb 2025. december 31-ig. A második ajánlatban viszont megcserélték a két tételt, magyarán 4 százalékot fizettek volna hat hónapon belül, további 8-at pedig 2025 december végéig. Ezt a károsultak nem fogadták el. A második egyezségi tárgyalásra egyébként azt követően került sor, hogy június végén Orbán Viktor aláírta a kormányrendeletet, amely stratégiailag kiemelt jelentőségűvé minősítette a bedőlt italforgalmazó csődeljárását. Meghallgatásra talált tehát a borászok panasza, akik Palkovics László miniszter segítségét kérték, miután a vállalkozás csődöt jelentett.

A stratégiai kiemelést és az ezzel együtt járó különleges eljárást olyan cégeknél alkalmazzák, amelyek adósságának rendezéséhez, hitelezőivel való megegyezéséhez a kormány szerint nemzetgazdasági érdek vagy kiemelt közérdek fűződik. Tény, hogy több tucat borászat pénze ragadt benn a kereskedőnél. A Villányi Borok Háza Kft. például 114 millió forinttal szerepel a hitelezők listáján, a Takler Pince Kft. 50 millióra vár, és 20 milliónál nagyobb összeg szerepel a Laposa Birtok Kft. és a Gere Tamás Kft. neve mellett is. Állami pénzt is maga alá temethet a felszámolás, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Kft.-nek 51 millió forinttal tartozik az Ital Magyarország. Ami a banki tartozásokat illeti, az MKB Bank Zrt. 208 millió, az OTP 222 millió forint követeléssel jelentkezett be az eljárásba, a Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alap pedig 21 millió forintja után fut.

Kérdésünkre, hogy mire számíthatnak az adósok, úgy fogalmazott a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft., hogy az eljárás jelenlegi, korai szakaszában nem lehet megalapozott véleményt nyilvánítani a hitelezői igények megtérüléséről. Pedig a pórul járt borászokat, sörkészítőket ez érdekli a leginkább, de mint körkérdésünkből kiderült,

egyelőre semmit nem tudnak arról, mikor és mennyit látnak viszont a tartozásból.

A csődegyezségre készült összegzésből azt szűrik le, hogy az IMO tartozásainál jóval kisebb a szóba jöhető vagyon, amiből a hitelezőket ki lehetne fizetni. Nem nyugtatta meg őket, hogy a cég legértékesebb tárgyi eszköze egy 25 millió forintos Audi terepjáró. A februárban készült mérlegben összesen 529 millió forintnyi eszköz (gépek, berendezések, járművek és néhány ingatlan) szerepel, 167 millió forintnyi árukészletet, és 546 millió forint követelést tartottak nyilván. Hogy az utóbbiból mennyi folyhat be, azt nem részletezték a csődegyezségi javaslatban, de az biztos, hogyha felszámolásra kerülne a sor, akkor a borászok nem sok jóra számíthatnának.

Az IMO-val nem az első italforgalmazós cége dőlt be a tulajdonosnak, Bognár Gábor Andornak, akinek korábbi vállalkozása, a Drink Hungária Kft. felszámolása 2015-ben fejeződött be, és törölték is a cégjegyzékből. A Drink Hungária 2012 márciusa óta szerepelt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szégyenlistáján, azaz a 100 millió forintnál több közpénzzel tartozó cégek között. A NAV törvényességi felügyeleti eljárást is kért a Fővárosi Törvényszék Cégbíróságánál. Korábbi sajtóhírek szerint a Drink Hungária 2,5 milliárd adóhátralékot hozott össze, eladták szerb állampolgároknak, majd az adóhatóság felelősségre vonás nélkül megszüntette.

Korábbi cikkünkben arról is beszámoltunk, hogy méltatlan módon bocsátottak el az IMO 60–70 dolgozóját, egyikük aztán pert is nyert az Ital Magyarország Kft.-vel szemben. A társaságot kártérítés megfizetésére kötelezték.

Úgy tűnik egyébként, hogy nemcsak az Ital Magyarország van bajban, Bognár Andor Gábor testvérének, Bognár Csabának a cége felett is gyűlnek a fellegek. A Bognár-Vin Kft.-re az Opten adatai szerint az idei évben eddig ötször rendeltek el végrehajtást, igaz, mindannyiszor törölték azt. Augusztusban például a Takler Borászat kért végrehajtást a cég ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik