Gazdaság

Kivizsgálja a Mol, ha tévesnek vélt piaci áras tankolásról kap bejelentést

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Augusztus elején írtunk róla, hogyan jártak olvasóink, amikor egy nap kétszer kellett tankolniuk Mol-kúton. Bár nem lépték túl az olajtársaság által június 24-én bejelentett napi maximum 50 literes, hatósági áras limitet személyautókra, a napon belüli második tankolást piaci áron kellett kifizetniük. Az történt ugyanis, hogy miután a második alkalommal is lecsippantották a forgalmijukat, a kasszánál közölték velük, hogy egy napon nem lehet kétszer ársapkásan tankolni, ezért a második tankolást már piaci áron kell kifizetni. Olvasóink azért nem értették ezt, mert az egy napon belüli második tankolással is simán belefértek az 50 literes limitbe. A limitet azért írta elő az olajtársaság,

  • hogy mindenkit ki tudjanak szolgálni,
  • ne fogyjanak ki a készletek,
  • ne legyenek pánikvásárlások.

Másnap volt olyan hír is, hogy nem csak ársapkásan nem lehet kétszer tankolni egy nap a Molnál, hanem piaci áron sem – az olajtársaság később erre úgy reagált, hogy ez félreértés.

A Mol azt is egyértelművé tette, hogy az 50 literes limit nincs hatással az árképzésre. Közleményük szerint mindig a hatályos jogszabályok alapján adják ki a hatósági áras üzemanyagot. Az 50 literes limit bevezetésével csupán arra szeretnék ösztönözni az ügyfeleiket, hogy Magyarország normál üzemanyagellátása érdekében a vásárlók minden alkalommal csak annyit tankoljanak, amennyire szükségük van. Amennyiben előfordul, hogy egy napon belül másodszorra tankol egy ügyfél ugyanabba a személygépjárműbe, akkor a kúton emlékeztethetik az illető autóst a Mol kérésére, de kizárólag olyan áron szolgálhatják ki, amelyre jogosult. Részükről a kérés nem más, mint a felelős fogyasztói magatartás, az, hogy a Mol ügyfelei maximum 50 liter üzemanyagot vásároljanak, ami elég egy normál gépkocsi megtankolásához.

Információink szerint főleg vidéken életszerű, hogy az emberek egy nap többször is tankolnak, általában kisebb mennyiséget – annyit, amennyi pénzük éppen van az üzemanyagra. Olvasóinkkal pedig megtörtént, hogy másodjára piaci árat kellett fizetniük. Hogy hányan járhattak hasonlóan, azt nem tudjuk, de megkérdeztük a Moltól, az érintettek visszakaphatják-e a piaci és a hatósági ár közötti különbözetet, és ha igen, hogyan. Az olajtársaság pozitívan reagált megkeresésünkre. Azt írták, ha vizsgálatuk igazolja, hogy az ügyfél jogosult volt a hatósági árra, akkor visszatérítik a különbözetet.

Az a kérésük, hogyha valaki olvasóinkhoz hasonlóan járt, első lépésként írja le részletesen az esetet az ugyfelszolgalat@mol.hu e-mail címre küldött levélben. Megkeresésében küldje meg a vásárlás időpontját és helyszínét, a vásárlást igazoló bizonylatot, a tankolt gépjármű forgalmi engedélyének másolatát, valamint a postai elérhetőségét. Ígérik, minden igényt kivizsgálnak, és a vizsgálat eredményéről tájékoztatják az ügyfeleket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik