Belföld

Mol: Az 50 literes limit nincs hatással az árképzésre

MARJAI JÁNOS / 24.HU
MARJAI JÁNOS / 24.HU
Az olajcég szerint félreértés, hogy naponta csak egyszer lehet tankolni.

Augusztus elején vezette be a Mol, hogy töltőállomásain csak napi egyszer lehet tankolni, függetlenül attól, hogy hatósági vagy piaci árra jogosult egy jármű. Ezt korábban az RTL Híradónak a cég is megerősítette. Azt írták, a korlátozás célja, hogy „az ország ellátása biztosított legyen, és mindenkinek jusson üzemanyag”.

Miután laptársunk, a Vezess.hu egy Mol-kút alkalmazottjaira hivatkozva a gyakorlati tapasztalatokról írt, a cikkre reagált az olajtársaság. A legújabb hivatalos, írásbeli közlemény szerint a Mol

minden esetben a hatályos jogszabályok alapján adja a hatósági áras üzemanyagot. Az 50 literes limit bevezetése nincs hatással az árképzésünkre: ezzel arra szeretnénk ösztönözni az ügyfeleinket, hogy Magyarország normál üzemanyagellátása érdekében minden alkalommal csak annyit tankoljanak, amennyire szükségük van.

 

Amennyiben előfordul, hogy egy napon belül másodszorra tankol egy ügyfél ugyanabba a személygépjárműbe, akkor kollégáink emlékeztethetik őt a Mol kérésére, de kizárólag olyan áron szolgálhatják ki, amelyre jogosult. A jelenleg hatályos jogszabály értelmében pedig a Mol továbbküldi az ügyfél adatait a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak.

A közleményben idézett kérés nem más, mint a felelős fogyasztói magatartás, az, hogy a Mol ügyfelei maximum 50 liter üzemanyagot vásároljanak, ami elég egy normál gépkocsi megtankolásához. A hatósági áron fizetett tankolásokról a Mol a kormányrendelet értelmében tájékoztatja a NAV-ot, amely jogosult arra, hogy az esetleges visszaéléseket vizsgálja. Ennek betartását szolgálja az, hogy immár beszkennelik az ügyfelek forgalmiját, ha hatósági árért tankolnak.

Vélhetően több helyen is félreérthették a központi kommunikációt, mert korábban lapunk több olvasója jelezte, a Molnál csak naponta egyszer tudott ársapkásan tankolni. Hiába töltöttek autójukba csak 10 vagy 20 litert, aznap másodszorra csak piaci árért tankolhattak. Ennek kapcsán érdeklődött az új szabályokról az RTL Híradó, és erre érkezett az a válasz az olajtársaságtól akkor, hogy a cég benzinkútjain mindenfajta üzemanyagra érvényes a korlátozás, tehát nemcsak 480 forintért, hanem drágábban sem lehet üzemanyagot venni náluk napi egynél többször.

Korábban Ratatics Péter, a Mol operatív működésért felelős ügyvezető igazgatója az ATV-ben arra kérdésre, milyen jogi alapon korlátozzák az üzemanyag mennyiségét, azt mondta:

Jogunk erre nincsen. Mi egy erős javaslattal élünk.

Mint mondta, jogilag arra van lehetőségük, hogy a hatósági árnál az adatot a NAV-nak elküldik, ahol ellenőrzik, hogy valóban jogosan tankolt-e náluk az illető hatósági áron.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik