Belföld

Tiborcz István belépett a magyar bankpiacra

Google Street View
Google Street View
A bank vezérének cégét vette meg a BDPST Group, így kerültek házon belülre.

Tiborcz István, Orbán Viktor kormányfő veje többségi részesedést szerzett a Gránit Bankban – írja a Telex. A lap szerint Tiborcz BDPST Group nevű vállalata megvette a bank elnök-vezérigazgatójának, Hegedüs Évának a cége (E.P.M. Tanácsadó Kft.) döntő részét és tőkeemelést is kilátásba helyezett.

Az E.P.M. Kft. eddig Hegedüs 100 százalékos tulajdonában volt, és a Gránit Bank 57 százaléka pedig az E.P.M.-é volt. Így az E.P.M. megvételével Tiborcz közvetve a Gránit Bank többségi tulajává vált. Tiborcz a közlemény szerint pénzügyi befektető lesz, hosszú távra invesztált és tőkeemelést is tervez – írja a Telex.

A lap értesülései szerint régóta rebesgették, hogy a BDPST belépne a bankpiacra, több eladó pénzintézet körül feltűnt a vállalat. Azonban minden bankot megszereztek előle, leszámítva most a Gránitot. A lapnak az igazgatói pozícióban megmaradó Hegedüs azt nyilatkozta, kedvező ajánlatot kapott, amivel élt is, ezért adta el részét a BDPST-nek.

A Gránit alapvetően nem nagy bank, de a cikk szerint szakosodva értékes tud lenni. 2021-re 700 milliárd forintra nőtt a mérlegfőösszege, több mint 80 ezer ügyfele van, a nem-teljesítő hitelek (NPL) rátája mindössze 0,03 százalék, tavaly 1,6 milliárd forintos adózott eredményt ért el. Hegedüst konzervatív bankárnak tartják, így nem valószínű, hogy kétes ügyek kerülnének elő majd a Gránit Bankból.

Mindenesetre arról nem tudni, a BDPST mennyit fizetett a tulajdonrészért, és az is rejtély a cikk szerint, több ügyfelet fog elriasztani, hogy a bankjuk közvetve az Orbán-családhoz került, vagy inkább többet fog bevonzani az emiatti stabilitás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik