Gazdaság

Infláció feletti mértékben emelték a Paks II. vezető tisztségviselőinek tiszteletdíjait

Sóki Tamás / MTI
Sóki Tamás / MTI

Nagyvonalúan, a májusban jelentett 10,7 százalékos rekordinfláció feletti mértékben emelték meg az új atomerőművi blokkok beruházására létrehozott Paks II. Atomerőmű Zrt. igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjainak a tiszteletdíját a közelmúltban.

Az állami tulajdonú cégeknek kötelező közzétenni a vezető testületek juttatásait, Paks II. esetében legutóbb április 12-én változtattak a listán. Ennek alapján az igazgatóság (it) elnöke, Mészáros György havi bruttó 1,4 millió, az öt tag 1-1 millió forint tiszteletdíjat kap. Ez éves szinten összesen 76,8 millió forint kiadást jelent a projetcégnek. Paks II.-nél mindig bőkezűbbnek mutatkozott az állami tulajdonos, mint a többi köztulajdonú vállalatánál, és most úgy tűnik, fokozták a tempót. Márciusig az it-elnök ugyanis bruttó 1 171 800, a tagok 837 ezer forintra voltak jogosultak, vagyis 19,4 százalékkal emelte meg az állami tulajdonos a tiszteletdíjakat.

Soós Lajos / 24.hu Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter átadja a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetést Mészáros Györgynek, a Paks II. Zrt. igazgatósága elnökének.

Hasonló mértékben emelték a felügyelőbizottság apanázsát. Az elnök Incze Zsolt, a miniszterelnök gimnáziumi iskolatársa 837 ezer forint helyett 1 milliót, a négy tag – köztük az Orbán-családdal távoli rokonságban álló Vitézy András, illetve Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár – 502 ezer forint helyett 600 ezer forint tiszteletdíjban részesül. Az ellenőrző testület összesen 40,8 milliót kasszíroz egy év alatt, Paks II. vezető testületeinek tagjai így összesen 117,6 millióért ülésezhetnek. A 2021-es évről szóló beszámolóban még csak 102,128 millió volt az éves bruttó összdíj.

A vezérigazgató a közzététel alapján 4 millió alapbért és 10 százalék prémiumot kap. Ha Lenkei István (kiemelt képünkön) it-tagként felveszi az egymilliós tiszteletdíját, akkor prémium és juttatások nélkül bruttó 60 millió forintnál tarthat egy év alatt. A beruházó cég egyébként egyelőre az engedélyek beszerzésénél tart, június elején megkapta a talajszilárdítási engedélyt az Országos Atomenergia Hivataltól, – ahogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogalmazott – a valódi építkezéshez ez nem elég, ahhoz csak a létesítési engedély birtokában kezdhetnek hozzá.

A működő, a magyarországi áramtermelés több mint felét adó MVM Paksi Atomerőmű Zrt. tavaly adózás után 13,065 milliárd forint nyereséget mutatott ki, és ezt az utolsó fillérig el is vonta az állami tulajdonos osztalék formájában. A kiosztott pénzek úgy tűnik, nem az eredménytől függenek. A nyereségesen működő atomerőmű vezérigazgatója, Pekárik Géza ugyanúgy 4 millió forintos személyi alapbérre van beállítva, mint a Paks II. beruházási projekt első számú vezetője.

Jóval olcsóbban működött viszont a Paksi Atomerőműben az it és az fb, a testületek tagjainak összes járandósága, azaz a bruttó tiszteletdíj és a költségtérítés 51,9 millió forintot tett ki a 2021-es évben, ráadásul ezek a testületek eggyel több taggal működnek, mint Paks II. igazgatósága és felügyelő bizottsága. A cég 2022 januártól hatályos javadalmazási listáján az it-elnök Czepek Gábor 650 ezer, az it-tagok 450 ezer forint tiszteletdíjjal szerepelnek, az fb-elnök Cseh Tamás Zoltán havi 450 ezer, a tagok 300 ezer forintra jogosultak.

Ami a tervezett két új erőművi blokkot illeti, az orosz-ukrán háború kezdetén arról írtunk, hogy a Roszatom vis maiorra hivatkozva visszakozott, de májusban Szijjártó Péter azt jelentette be, hogy mindenképpen meg kell épülnie a projektnek, és erről a Roszatom vezérével tárgyalt Törökországban, azaz továbbra is orosz kivitelezésben gondolkodik. A paksi projekten dolgozó generálkivitelező, az Atomstroyexport, Akcionyernoje Obscsesztvo Magyarországi Fióktelepének (amely a paksi ipari parkban bejegyzett, az atomerőmű-beruházásban érdekelt orosz Atomstroyexport magyarországi lerakata) mérlegéből azonban nem süt hasonló bizonyosság. A tavalyi beszámolóhoz fűzött szöveges kiegészítésben ez áll:

A PAKS II. projekt engedélyezési fázisa zajlik jelenleg. Jelenlegi információk szerint a projekt folytatódni fog. Megítélésünk szerint az orosz-ukrán konfliktus miatt jelenleg bevezetett pénzügyi-gazdasági szankciók ellenére a Társaság tevékenységének finanszírozása biztosított. A szankciók folyamatos bővülése miatt azonban nem zárható ki, hogy a jövőben olyan további szankciók bevezetésére kerül sor, ami a projekt folytatását akadályozni fogja és ennek következtében sérülhet a vállalkozás folytatásának elve. A Társaság elkötelezett a projekt folytatásával kapcsolatban és nem áll szándékában a tevékenységet felfüggeszteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik