Gazdaság

Extraprofitot termelt Matolcsy György fiának bútorcége

Fülöp Dániel / 24.hu
Fülöp Dániel / 24.hu

Matolcsy György jegybankelnök kisebbik, az üzleti életben aktívabb fia, Matolcsy Ádám kimagasló évet zárt – írta az Átlátszó a cég mérlegbeszámolója alapján. A Balaton Bútor Kft. bevétele több mint kétszerese lett az előző évihez képest: 1,6 milliárd forintról 3,7 milliárd forintra ugrott. Az adózott eredmény meseszerű növekedést mutat: 18 millióról 155 millióra nőtt.

Matolcsy Ádám most nem vett ki pénzt ebből a cégéből, a nyereséget az eredménytartalékba helyezték. A tulajdonában lévő Magyar Stratégiai Zrt.-ből azonban 300 milliós osztalék ütötte a markát. Matolcsy Ádám dúskál az állami és MNB-s megbízásokban, miközben a portál szerint azt sem nagyon takargatja, hogy szívesen költ luxusra a megtakarításaiból.

Matolcsy György jegybankelnök fia, Ádám, 2015-ben vásárolta meg a bútorgyárat. A beszámolóban megjegyzik, hogy a Balaton Bútor Kft. jelenléte az angol piacon hosszú ideje jelentős volt. Mint megírtuk, a Brexit-kárpótlás alapjából 308 millió forintot nyert el a cég.

Kapcsolódó
Brexit-kárenyhítés: százmilliókhoz jut Matolcsy Ádám, Mészáros Lőrinc és Gattyán György érdekeltsége
A kormány előfinanszírozza az Európai Bizottság brexit-kárenyhítő támogatását, 22 milliárd forintot osztanak ki nyolcvan cég között.

Az elnyert támogatás  a 2020-ban elért teljes profit tizenhétszerese, és duplája annyia, mint a frissen közzétett 2021-es nyereség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik