Gazdaság

Napi.hu: lényegében az orosz gázcsapok elzárását jelentené, ha tényleg csak rubelben lehetne fizetni a gázért

AFP
AFP

Két érdekes cikk is megjelent az orosz gázzal kapcsolatban a napi.hu-n. Az egyik a Pulzus Kutató legfrissebb reprezentatív felmérése, melyből kiderül, hogy

a teljes magyar felnőtt lakosság 62 százaléka nem lenne hajlandó többet fizetni a rezsiért és az üzemanyagért, ha ezzel megszűnne az orosz import.

Alig 24 százalék fizetne legfeljebb 10 százalékkal többet, mindössze minden tizedik magyar viselne el 11-30 százalékkal magasabb energiaköltségeket. Az 50 százalékos drágulást pedig csak 2 százalék tolerálná. Az egyetemi diplomával bírók 37 százaléka viszont maximum 10, 20 százalékuk akár 11-30 százalékos energetikai költségemelkedést is elviselne. Kiemelendő, hogy 6 százalékuknak az sem lenne baj, ha legalább másfélszeres lenne a drágulás. További részletek a napi.hu cikkében olvashatók.

A másik cikk pedig arról szól, hogy a rubelesítéssel Putyin lényegében elzárja a gázcsapot, és Magyarország is csak trükközhetne. A lényege, hogy az orosz elnök szerdán jelentette be, hogy csak rubelfizetést fogad el az orosz gázszállítmányokért. Szakértők szerint viszont ez a gyakorlatban megvalósíthatatlannak tűnik, de ha Moszkva tényleg elutasítja a dollár- és euróutalásokat, akkor az vagy időszakos gázkiesést jelent, vagy teljes leállással járhat.

Holoda Attila energetikai szakártő szerint a helyzet azért sem egyszerű, mert már minden szerződésben benne van, hogy milyen pénznemben, hogyan történik az elszámolás.

Nem Putyin elnök írta alá a kereskedelmi szerződéseket, és bár adhat ki utasítást arra vonatkozóan, hogy a Gazprom hogyan járjon el, de olyan nincs, hogy egyik pillanatról a másikra egy fontos szerződéses feltételt egyoldalúan megváltoztassanak. Ez nem így működik

– mondta a napi.hu-nak. Holoda szerint ha az oroszok „kötik az ebet a karóhoz”, és két hét múlva valóban már csak rubelben lehet fizetni a gázért, akkor az szerződésmódosítást jelent, de ennek hatályba lépéséhez módosítást kell végezni, amibe viszont a vásárlónak is bele kell egyeznie.

Morten Frisch gázpiaci stratéga szerint a fizetési pénznem kényszerű megváltoztatását a gázvásárló valószínűleg felhasználhatná a Gazprom hosszú távú különleges beszerzési megállapodásában foglalt gázár-felülvizsgálati és árújranyitási záradékok megnyitására. A Napi.hu-nak gázpiaci források elmondták: gyakorlatilag lehetetlen vállalkozás a Gazprom szerződésmódosítási feltétele, viszont komoly problémát jelenthet az európai vevőknek, ha a rendszert életbe léptetik.

A napi.hu szerint a kiskapu ott lehet, hogy a leányvállalatok, anyacégek jellemzően átvállalhatják a fizetési kötelezettséget a szerződő féltől, ha az orosz-európai szerződések ezt egyszerű tájékoztatási kötelezettséghez kötik. Vagyis egy német vevő számára lehetséges, hogy egy szerb leányvállalattal teljesítse a tranzakciót a Gazprom felé. Ahogy adott esetben a Gazprom is kijelölhetné egy EU-s leányvállalatát, mint akinek utalni kell. Vagyis elképzelhető, hogy a Gazprom európai leánya eurós utalást fogadna el, majd azt köztes szereplőként utalná tovább rubelben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik