Gazdaság

Annál is olcsóbban adta Bige a műtrágyát, mint amennyiért Mészáros Lőrincék bevásároltak nála

Jászai Csaba / MTVA
Jászai Csaba / MTVA

Akciót hirdetett nemrégiben Bige László műtrágyakirály cégcsoportja: a partnereinek kiküldött értesítés szerint tonnánként 199 ezer forintért adta a pétisót. A többi műtrágyát is kedvezményesen kínálták, a Nitrosol 220,5 ezer, a Kénes Pétisó  203 ezer, az ammónium-nitrát 249 ezer forintos áron szerepelt a listán. Ez annál is kedvezőbb, mint amikor Mészáros Lőrinc cége, az Agrolink Zrt. vásárolt be Bigééknél. Amint lapunk beszámolt róla, tavaly decemberben és idén januárban több részletben 10,5 milliárd forintért vett műtrágyát a felcsúti milliárdos agrárintegrátor cége a Nitrogénművek Zrt.-től.

Kapcsolódó
Mészáros Lőrincék Bigétől vásároltak műtrágyát tízmilliárdért, pedig az agrárminiszter szerint megkárosította a gazdákat
A Márki-Zay Péter kampányát nyíltan támogató, az ügyészség által börtönnel fenyegetett műtrágyakirály cégétől vásárolt műtrágyát a felcsúti milliárdos érdekeltsége. A tízmilliárdos biznisz annak fényében érdekes, hogy a kormány folyamatosan támadja Bige Lászlót.

Az ügylet nagy feltűnést keltett, hiszen Bige nyíltan az ellenzéki miniszterelnökjelölt Márki-Zay Péter kampányát támogatja (Márki-Zay elmondása szerint fel is hívta Bigét, hogy érdeklődjön a körülményekről), az ügyészség hűtlen kezeléssel és vesztegetési pénz elfogadásával vádol­ja a vállalkozót, Nagy István agrárminiszter pedig úgy mutatta be vidéki körútján, mint aki 36 milliárd forinttal károsította meg a magyar gazdatársadalmat a mesterségesen megemelt áraival.

A Black Friday idején Bigéék 217 ezer forintért mérték a műtrágyát, amit kifejezetten jó ár-érték aránynak neveztek a piacon, így üzletileg racionális döntésnek tekintették az Agrolink üzletét. A gazdálkodók és a kereskedők nem is vártak további áresést, ellenkezőleg: a nemrég bejelentett orosz alapanyagstop miatt inkább hiánytól tartottak. Ehhez képest váratlan volt az újabb akció, és rögtön találgatni is kezdték, miért dobott piacra Bige a korábbi akciónál is olcsóbban műtrágyát.

Az egyik elmélet szerint gyorsan pénzre van szüksége a műtrágyakirálynak, hogy a törlesztéseit rendezze. Kétségtelen, hogy a vevőknek előre kell fizetniük, vagyis három napon belüli bevételt jelentett az akciózás. A körlevél szerint egyébként sokat nem kell várni a műtrágyára, a kiszállítás időpontja választható a február 23. és március 4. közötti időszakban.

Mások odáig mennek a kombinációkkal, hogy a műtrágyán túli együttműködés lehet az ország leggazdagabb embere, Orbán Viktor felcsúti bizalmasa és Bige között. Hiszen Mészáros választhatta volna a másik nagy integrátor, a Csányi Sándor OTP-vezér érdekeltségébe tartozó KITE szolgálatait is. Bige és Csányi viszonya ráadásul fölöttébb konfliktusos: már vagy egy évtizede ádáz ellenségekké váltak, és Bige többször utalt arra, hogy el akarják venni tőle a műtrágyás birodalmát, Csányi pedig a miniszterelnök jóváhagyásával ássa a sírját.

A jelek szerint azonban nem csak Mészárosnak szólt a leárazás, és maga a Bige csoport is kevésbé izgalmas magyarázatot adott az újabb akcióra. Emlékeztettek, hogy a tavalyi szezonhoz képest durván 30 százalékkal kisebb a műtrágya megrendelésállománya, ezért ösztönzik a vásárlást. A lapunk által megkérdezett egyik dél-magyarországi kiskereskedő is érezhetően csökkenő keresletről számolt be, azt mondta, a forgalmán érzi, hogy a termelők egy része nem hajlandó az egy év alatt négyszeresére nőtt árakon műtrágyát vásárolni. Még akkor sem, ha tudják, hogy tápanyag-utánpótlás nélkül a gabonáknál hektáronként 2-3 tonna terméskieséssel kell számolniuk. Bigéék azt emelték ki, hogy az akcióval el akarják kerülni a szezonvégi szállítások összecsúszását, a termelők egy része ugyanis kivár, valószínűsíthető, hogy az utolsó pillanatban rendel majd, ami torlódást okozhat, és a szállítókapacitás kihasználását ezzel az akcióval is igyekeztek optimalizálni.

Továbbá azt az ígéretüket is tartani akarják, hogy a hazai gazdálkodók műtrágyaigényét kiszolgálják, nem fogják előnyben részesíteni az import megrendeléseket. A műtrágyakirálynak sok választása nincs, hiszen az agrárkormányzat árgus szemekkel figyeli a Bige csoportot, amellyel kapcsolatban mesterséges áremelést és extraprofitot emlegetett nemrég az agrárminiszter, sőt a háborúskodás tavaly novemberre odáig fajult, hogy megpendítették: az állam átveheti a Nitrogénművek Zrt. üzemeltetését annak érdekében, hogy a műtrágyatermelést ellenőrzés alá vonják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik