Gazdaság

A 13. havi nyugdíj csak lassítja a nyugdíjasok elszegényedését

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A 13. havi nyugdíj olyan erejű pluszjuttatás, mintha 8 százalékos emelést kapnának az idősek – mondta az Infostart megkeresésére Farkas András nyugdíjszakértő. Arra is felhívta azonban a figyelmet, hogy ennek ellenére is tovább nyílik az olló a nettó bérek és a nyugdíjak között.

Ki is fejtette, miért. A nyugdíjakat ma úgy állapítják meg, hogy a megállapítás éve előtti év nettó nemzetgazdasági átlagkereseti szintjéhez igazítják az 1988 óta évente keresett, nettósított pénzeket, és így lesz egy számított, havi nettó életpályakereset-összeg, ami alapján aztán meg lehet állapítani a nyugdíjat. És mivel a mindenkori megállapítás előtti év nemzetgazdasági átlagkereseti szintje a referenciaérték, ezért 2015 óta minden évben sokkal jobban járt az a nyugdíjba menő, aki egy későbbi évben kérte a nyugdíja megállapítását. Ennek a nyugdíjszakértő szerint óriási a jelentősége, gyakorlatilag ugyanolyan erejűen meghatározó az, hogy ki melyik évben kéri a nyugdíjat, mint az, amitől egyébként függ a nyugdíj, a ledolgozott évek száma és az említett bizonyos átlagkereset.

Hogy ez mekkora eltéréseket okozhat, azt példával érzékeltette: ha valaki 2015-ben ment el hasonló „múlttal” nyugdíjba, mint aki most megy el, előbbi személynek 80 százalékkal kisebb lehetett a nyugdíjalapot képező keresete, mert annyival rosszabbak voltak a valorizációs szorzók. És míg 2015 és 2021 között a nyugdíjak emelkedése csak az inflációt követte, a bérek ennek többszörösével nőttek. Ebből következik az, hogy a bér-nyugdíj-olló folyamatosan nyílik.

Mivel év elején 5 százalékos nyugdíjemelés volt, és a 13. havi nyugdíj plusz 8 százalékot jelent, így 13 százaléknyi „védettségi zónájuk” van a nyugdíjasoknak az inflációval szemben, ami a nyugdíjszakértő szerint elegendő lesz az infláció kivédésére idén. Az elszegényedési csúszda meredeksége így sokkal enyhébb lesz, a 13. havi nyugdíjnak is köszönhetően. De közben a béreknél ismét jelentős növekedés várható idén. Ezért mondja a nyugdíjszakértő, hogy mindaddig nem lehet zárni a bérek és a nyugdíjak között nyíló ollót, amíg a nyugdíjemelés kizárólag az inflációt követi.

Kapcsolódó
Nyílik az olló nettó bérek és nyugdíjak között
Több mint 630 ezer ember ellátása még nem éri el a 100 ezer forintot, de már csaknem 82 ezren 300 ezer feletti nyugdíjat kapnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik