Belföld

Az ellenzék svájci indexálást ígér a nyugdíjasoknak

Berecz Valter / 24.hu
Berecz Valter / 24.hu
Az ellenzéki pártszövetség szerint az idősek választási ajándékok helyett valódi megbecsülést érdemelnek.

Az Egységben Magyarországért pártszövetség szakpolitikusai ígéretet tettek arra, hogy a nemzeti kockázatközösségen alapuló társadalombiztosítás – alkotmányban rögzítendő – újraépítésével gondoskodnak a kiszámítható nyugdíjakról, az egészség megőrzéséről, a gyógyításról.

Schmuck Erzsébet (LMP) emlékeztetett arra, hogy a nyugdíjasok mindig akkor fontosak a Fidesznek, amikor közeledik a választás, de a nyugdíjak emelkedése mára rettentően elmaradt a bérek növekedésétől.

Az Orbán-kormány azt hiszi, hogy az idősek, nyugdíjasok megvásárolhatók. Nagyon tudatos megfontolás volt a 13. havi nyugdíj kifizetése most februárban, de ezzel sajnos nem lehet kárpótolni az elmúlt 12 évet

– tette hozzá. Az LMP politikusa szerint egy olyan „szolidáris, összetartó, igazságos” társadalom a cél, amelyben minden idős embernek jár a biztos megélhetés. A társadalmi megbecsülés azonban nem lehet csak nyugdíjkérdés, biztosítani kell a megfelelő ápolást, egészségügyi ellátást is.

Konczer Erik (DK) a 13. havi nyugdíj megőrzésének szándéka mellett szükségesnek tartotta a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségének biztosítását, egy olyan nyugdijkorrekciós program bevezetését, ami meggátolja a kisnyugdíjasok elszegényedését. Mint mondta, a svájci indexálás visszavezetésével újra biztosítani kell, hogy a gazdasági növekedésből a nyugdíjasok is részesüljenek.

Korózs Lajos (MSZP) közölte, az otthonápolást munkaviszonynak fogják elismerni, díját a minimálbér szintjére emelik. Az időskor biztonsága miatt bővítenék a szolgáltatásokat a házi segítségnyújtásban, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtásban, a falu- és tanyagondnoki szolgáltatásban. A fideszes apparatcsikok helyett a módszertan kialakítását szakemberekre fogják bízni.

Új érdekképviseleti rendszert is ígért, mert szerinte ami most van,

az mindennek nevezhető, csak nem az Idősek Tanácsának.

Mint mondta, a Márki-Zay Péter vezette kormány egyetlen olyan, az időseket érintő döntést sem hoz úgy, hogy előtte ne kérték volna ki az idősek véleményét.

Varju László (DK) előzőleg az Országos Nyugdíjas Parlament és a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) nyugdíjas tagozatának fórumán vett részt.

Juhász László, a MASZSZ nyugdíjas tagozatának elnöke is megerősítette, egyik fő követelésük a 2011-től alkalmazott, csak az inflációt figyelembe vevő nyugdíjemelés eltörlése, ami miatt elszegényednek a nyugdíjasok, szerinte több mint 500 ezer ember él 80 ezer forint, vagy az alatti nyugdíjból, ami a minimális megélhetésre sem elég.

Kapcsolódó
A magyarok nagyobbik felének nem tetszik, ahogy a Fidesz-kormány átalakította a nyugdíjrendszert
A többség visszatérne a 2012 előtti nyugdíjemelési rendhez, azaz a svájci indexáláshoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik