Teljes körű választási megfigyelő missziót javasolt az Ebesz Magyarországra

Erre az uniós államok közül eddig egyedül Bulgáriában volt példa.

Teljes körű választási megfigyelő missziót javasolt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) – írja a Eurologus. Erre az uniós államok közül eddig egyedül Bulgáriában volt példa.

Az úgynevezett igényfelmérő misszió januárban – a magyar kormány meghívására – tanulmányozta Magyarországon a választásokkal kapcsolatos jogszabályokat, ezt követően javasolták, hogy 18 hosszú távú megfigyelő érkezzen Magyarországra, akiket majd kiegészít 200 olyan megfigyelő, akik április 3-a előtt érkeznek röviddel és a választások után néhány nappal távoznak.

Az értékelésben megemlítették az esetleges választói megfélemlítést és szavazatvásárlást, a választások médiavisszhangját, a kampányfinanszírozás átláthatóságát, a panasz- és fellebbezési eljárás eredményességét, valamint a gyermekvédelmi népszavazás egyidejű megtartásának hatását ezekre a szempontokra.

Megemlítik azt is, hogy az EBESZ korábbi ajánlásaival ellentétben a kampányfinanszírozásra vonatkozó jogszabályok nagyjából változatlanok maradtak a legutóbbi parlamenti választások óta