Gazdaság

Fizetjük az áfát, mint a katonatiszt

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Az elmúlt 10 évben negyedére csökkent az adóelkerülés Magyarországon – büszkélkedett Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán. Míg 2010-ben 22,3 százalék volt az áfaelkerülés mértéke, addig tavaly 6,1 százalék, amely kétszer kedvezőbb a régiós átlagnál, magyarázta Varga az Európai Bizottság adataira hivatkozva. (Az áfaelkerülést úgy mérik, hogy az elvileg beszedhető összeghez viszonyítják a ténylegesen befolyt összeget.) „Az adócsökkentéseknek és a gazdaságfehérítő intézkedéseknek köszönhetően javult az adómorál, jelentősen csökkent a csalárd cégek száma. Ennek legnagyobb nyertesei a tisztességesen működő vállalkozások.”

Egy kis szépséghiba azonban van Varga sikerjelentésében, igaz, a tendenciát nem írja felül. Az Európai Bizottság minden évben elkészíti az egyes tagállamok által be nem szedett áfa összegére és a potenciálisan beszedhető áfához viszonyított arányára vonatkozó statisztikákat. Magyarországon az elmúlt évtized adatai alapján egy egyre eredményesebb áfabeszedés képe rajzolódott ki. „Bár a tavaly közzétett becslés alapján úgy tűnt, hogy a 2019-es év is illeszkedik a trendbe, a ma publikált végleges számok alapján kiderült, nem kis meglepetésre, hogy valójában még romlott is az adóbeszedési hatékonyság 2018-hoz képest. Előzetesen 6,6 százalékos áfarést becsültek, aztán végül 9,6 százalék lett. A 2020-ra becsült 6,1 százalékos áfarés viszont nagyon biztató érték, feltéve, hogy a végleges adatokban nem lesz szükség az ideihez hasonló korrekcióra” – összegezte Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group jogi partnere.

A Niveus úgy értékeli az adatokat, hogy a tavalyi kisebb kisiklás ellenére Magyarország továbbra is kiemelkedően jól teljesít nemcsak régiós, de akár nyugat-európai összehasonlításban is az áfacsalás elleni küzdelemben.

Az áfarés, tehát lényegében az elcsalt áfa hozzánk képest a régióban csak Ausztriában kisebb, ott 5,6 százalékra teszi az Európai Bizottság. A lengyeleknél 10, a cseheknél közel 16, a szlovákoknál 17 százalék az áfaelkerülés, a románoknál az elvileg befizetendő áfa egyharmadát nem kapja meg az állam.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik